Buitenlust

Vervolg van voorpagina.

Op basis van de uitkomsten van het participatietraject zou een plan worden gemaakt voor woningbouw in Buitenlust. De gemeenteraad zou uiteindelijk het besluit moeten nemen of er al dan niet woningen in Buitenlust worden gebouwd. De bewoners van Buitenlust lieten al eerder weten weinig te zien in een participatieproces. Het zou erop neerkomen dat zij zouden gaan meepraten over een plan dat zij helemaal niet zien zitten. Zij zijn niet tegen sociale woningbouw, maar vinden de locatie in hun wijk niet geschikt. De vertegenwoordiger van Buitenlust Groen maakte de leden van de gemeenteraad donderdagavond duidelijk dat de bewoners alle vertrouwen in de gemeente Diemen hebben verloren. Dit is mede het gevolg van de "slechte communicatie van de afgelopen jaren".
De bewoners willen dat de gemeente eerst een gedegen visie voor woningbouw in de hele gemeente ontwikkelt (een Omgevingsvisie), voordat er zoeklocaties aangewezen kunnen worden, waar vervolgens haalbaarheidsonderzoeken kunnen worden gedaan. "Zo kan er met een gedegen onderbouwing worden aangegeven of en waarom Buitenlust geschikt zou zijn voor de bouw van sociale woningen boven andere locaties. Dit onderzoek zou moeten gebeuren voordat het ontwerpproces van start gaat", aldus Buitenlust Groen. Leo Smits, raadslid van Leefbaar Diemen, sloeg de spijker op de kop. Hij stelde dat er in Buitenlust sprake is van sociale onrust. Een aantal raadsleden vroeg aan de bewoners wat de politiek kan doen om het vertrouwen van de bewoners te herstellen. "Niet bouwen", klonk het vanaf de drukbezette publieke tribune in de raadszaal.


Dick Dijkman

Het betrof hier een initiatief van ex-burgemeester Amy Koopmanschap. Diemenaar Dick Dijkman overleed in 2012. Hij was actief voor de Vrienden van het Diemerbos en een enthousiast bezoeker van het Diemerbos. Ook verzorgde hij rondleidingen in het Diemerbos.

Koopmanschap: "Toen ik nog burgemeester van Diemen was, verzocht Rijkswaterstaat de gemeente om met suggesties te komen voor namen voor onder andere tunnels in het Diemerbos. Wij kwamen al snel op de naam van Dick Dijkman uit. Hij was zeer betrokken bij het Diemerbos. Het was een initiatief van mij, maar het college van B en W heeft het besluit genomen.