Gerrit Hols was lang fotograaf voor De Diemer Courant.
Gerrit Hols was lang fotograaf voor De Diemer Courant.

Gerrit Hols was een markante man

DIEMEN Gerrit Hols is vorige week dinsdag op 70-jarige leeftijd overleden. Hols was een markante man.

Eind jaren 70 werd Gerrit Hols persfotograaf van De Nieuwe Weesper en later ook van de Muiderpost, De Diemer Courant en De Nieuwe Bijlmer. Hij was het vak ingerold doordat hij tijdens zijn werk op een sleepwagen de ravage na ongelukken fotografeerde. Daarmee stapte hij op een dag naar de krant. Later ging hij ook andere zaken fotograferen en opdrachten aannemen. Er gebeurde in die periode vrijwel niets waar Gerrit niet bij was. Om foto's van bovenaf te maken, bouwde hij een stellage op zijn auto: dat was handig bekeken van Gerrit, want boerenslim was hij zeker.

Door een aanrijding waarbij hij zelf bekneld raakte, werd hij slecht ter been en later invalide. Hij hing zijn camera aan de wilgen. Gerrit Hols was al langer ernstig ziek en woonde sinds een klein jaar in een verpleeghuis in Amersfoort. De laatste tijd ging het met zijn gezondheid snel bergafwaarts.

Goudeerlijk

Ruwe bolster, blanke pit. Het was zelden op iemand beter van toepassing dan op Gerrit. Hij zei wat hij dacht - en dat was niet zelden shockerend - maar hij kwam ermee weg. Vrijwel iedereen mocht hem. Hij maakte geen onderscheid tussen mensen. Hij behandelde iedereen hetzelfde en met respect. Hij was goudeerlijk en kwam altijd op voor zijn collega's. Gerrit was een man met humor. "As op de grond, peuken naar buiten", zei Gerrit als je bij hem in de auto was gestapt. Nee, Gerrit was geen milieu-activist. Een vrouwelijke collega van De Nieuwe Weesper had voor een artikel vooroordelen nodig over vrouwenvoetbal. Zij vroeg het uiteraard aan Gerrit. In een recordtijd gaf hij er een stuk of tien. Een aantal van zijn opmerkingen haalde, soms in afgezwakte vorm, de krant.