Geleidelijk wat minder wisselvallig, normale temperatuur

Voor het eerst sinds 2013 verloopt oktober natter dan normaal. Oceaandepressies bepalen hoofdzakelijk het weerbeeld. Een depressie trekt in het weekeinde via de Britse Eilanden noordwaarts. In de zuidweststroming worden geregeld buien of regenzones meegevoerd. Vanaf het weekeinde vult de depressie op en wordt het geleidelijk minder wisselvallig.

Vrijdag en het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op enkele buien. Af en toe schijnt de zon. Er staat een matige tot krachtige zuidwestenwind. Het wordt 14 à 15°C. Ook in het weekeinde is het eerst wisselvallig met een mengelmoes van bewolking en nu en dan zon, waarbij de bewolking de boventoon voert. Zaterdag valt er af en toe regen. Zondag neemt de neerslagkans af en volgen er meer opklaringen. Bij een matige zuidenwind wordt het 14°C.

Trend na het weekeinde

Een hogedrukgebied schuift over onze omgeving oostwaarts met een verdere stabilisatie tot gevolg. Maandag is er nog kans op een bui. Nadien volgen enkele droge dagen met zonnige perioden. De maxima liggen rond 14°C. Later in de week neemt de neerslagkans weer toe.

Weetje

Normaal valt er in de hele maand oktober circa 80 mm neerslag, ofwel 80 liter per m2. Die hoeveelheid is in onze regio al in de eerste helft van deze oktober gevallen. In sommige delen van Noord-Holland is de 80 mm al royaal overschreden. Lokaal staat de teller inmiddels ruim boven de 100 mm. Zeer droog was oktober 2018 met in onze regio slechts 11 mm neerslag.