Een deel van het ontwerp van Bas Lugthart en Maree Blok.
Een deel van het ontwerp van Bas Lugthart en Maree Blok. Foto: Gemeente Diemen

Keuze voor kunst Oost-West As

DIEMEN Inwoners van Diemen hebben hun voorkeur uitgesproken voor kunst langs de Oost-West As. Een meerderheid van de mensen die hebben gereageerd heeft gekozen voor het ontwerp van de kunstenaars Bas Lugthart en Maree Blok.

Het gaat om drie grote kunstwerken van 'rustende mensfiguren'. Twee kunstwerken krijgen een plek langs de Weespertrekvaart tussen de Venserbrug en de Diemerbrug. Het derde kunstwerk wordt langs de Weespertrekvaart op de Muiderstraatweg geplaatst.

De gedachte is dat wandelaars door de grote menssculpturen worden uitgenodigd hun wandeling te onderbreken en ook even rust te nemen en te genieten van het uitzicht over het water. De menssculpturen hebben alle drie een eendje uit het wapen van Diemen op hun knie of schouder. De grote afmetingen van de mensfiguren (ongeveer 9 à 10 meter lang) maken de ontmoeting van wandelaar en kunstwerk tot een bijzonder moment om even te verblijven op deze mooie plek bij het water. Ook voor het voorbijrijdende verkeer vormen de liggende sculpturen een opvallende markering van deze beeldbepalende verbindingsas door Diemen. De grote menssculpturen zijn gesneden uit staalplaat (cortenstaal of gecoat staal) en de kleine eendjes zijn gegoten in roestvaststaal. Het ontwerp van Bas Luchthart en Maree Blok kreeg 218 stemmen. Het ontwerp van Jeroen Henneman kreeg 156 stemmen. In totaal zijn er 392 stemmen uitgebracht, onder te verdelen in 99 analoge stemmen via de stembus in het gemeentehuis en 293 digitale stemmen via de website. Er zijn 18 ongeldige stemmen uitgebracht. Het betrof één blanco stem en zeventien stemmen van mensen die niet in Diemen wonen. De twee ontwerpen werden tijdens de Gemeentedag op zaterdag 7 september getoond in het gemeentehuis. Vanaf die datum konden inwoners van Diemen hun stem uitbrengen op een van de twee ontwerpen.