Aanhoudend onbestendig, zacht weer in het weekeinde

Er is een inhaalrace aan de gang van het neerslagtekort sinds april. In delen van Noord-Holland is al sprake van een neerslagoverschot. Aan de zuidzijde van een diepe depressie bij IJsland trekt met een stevige zuidwestelijke stroming een parade van randstoringen en fronten richting het Noordzeegebied. Wel wordt daarmee tijdelijk zachtere lucht aangevoerd.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag is er veel bewolking met enige tijd regen. Er staat een vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt 15 à 16°C. Zaterdag loopt de temperatuur verder op tot circa 18°C. Zondag wordt zelfs een warme dag met een maximum van 20 à 21°C. Er is ruimte voor de zon, maar er zijn ook wolkenvelden met kans op een bui. In de loop van zondag komt er meer bewolking. In de middag of avond valt er wat regen. Er staat een vrij krachtige wind tussen zuidwest en zuid.

Trend na het weekeinde

Met een westelijke stroming blijft het onverminderd wisselvallig. Maandag is nog een zachte dag met circa 19°C, maar er valt enige tijd regen. Nadien zet een daling in van de temperatuur naar een maximum rond 15°C. Elke dag valt er wat neerslag, maar soms klaart het ook op.

Weetje

Het gemiddelde maximum voor half oktober bedraagt 15°C. Met ongeveer 20°C is het zacht oktoberweer komend weekeinde. Normaal komen in oktober 3 dagen voor van boven 20°C. Vorig jaar werd het van 10 t/m 17 oktober dagelijks ruim 20°C. Op 13 oktober 2018 werd het compleet zomers met 26.3°C. Dat was niet ver van het record van 26.5°C op 4 oktober 1983.