Politiek steunt Scheerlicht

DIEMEN De gemeenteraad staat unaniem achter het plan van het college van B en W om aanpak-Scheerlicht, waarmee ondermijnende criminaliteit, woonfraude en andere misstanden worden aangepakt, ook structureel en integraal in de andere wijken van Diemen uit te voeren.

Dit bleek tijdens de informatieve raadsvergadering van donderdag. Alle partijen zijn tevreden over de resultaten die tot dusver via de aanpak-Scheerlicht zijn bereikt. Er is een gevoel van trots dat de aanpak in Diemen landelijk veel aandacht krijgt en dat ook andere gemeenten voor een vergelijkbare aanpak hebben gekozen.

Het college van B en W vraagt de gemeenteraad om akkoord te gaan om met ingang van 2020 jaarlijks structureel een bedrag van 150.000 euro uit te trekken voor Scheerlicht. De gemeenteraad neemt hierover in november een besluit tijdens de gemeenteraadsvergadering over de begroting.

Door systematische adrescontroles en gericht onderzoek naar aanleiding van signalen, komen veel misstanden en criminele praktijken in Diemen naar boven. Drugscriminaliteit, overbewoning, mensenhandel en fraude zijn beter in beeld en kunnen beter worden bestreden. Tot nu toe zijn er al bijna vijftig woningen vrijgekomen voor echte woningzoekenden.

Scheerlicht is als pilot gestart in Diemen-Noord. Inmiddels worden in heel Diemen adrescontroles uitgevoerd. Het college van B en W vraagt de gemeenteraad nu geld om een structurele en integrale aanpak in alle wijken en bedrijventerreinen in Diemen mogelijk te maken.

De fractie van de VVD vroeg aan burgemeester Boog of er zicht is op eventuele problemen op het gebied van ondermijning in de nieuwbouwwijk Holland Park. In het recente verleden zijn daar op last van Boog diverse woningen gesloten. De burgemeester vertelde dat de gemeente hierover contacten onderhoudt met verhuurders en verenigingen van eigenaren van woningen in Holland Park.