De zonnebloemwedstrijd in de Anne Frankwijk was een groot succes.
De zonnebloemwedstrijd in de Anne Frankwijk was een groot succes. Foto: Trudy Kroese

GroenLinks selecteert drie kandidaten voor Groen Lintje

De afdeling Diemen van GroenLinks heeft drie kandidaten geselecteerd die in aanmerking komen voor een Groen Lintje.

DIEMEN De afdeling Diemen van GroenLinks heeft Hans Heimans, Maaike Hillebrand en Vahe Baghdasaryan uit Diemen genomineerd voor een Groen Lintje.

Het bestuur en de fractie van GroenLinks in Diemen hebben de drie personen gekozen uit zeven kandidaten die bij de partij waren aangemeld. De drie inwoners van Diemen zijn vereerd met hun nominatie en hopen uiteraard een lintje te winnen. "Het was een heel moeilijke keuze om uit de zeven aanmeldingen drie nominaties te kiezen. Alle zeven aanmeldingen waren serieuze kandidaten. Dit laat zien hoeveel groen initiatief er in ons dorp zit", aldus GroenLinks.

Hans Heimans

Hans Heimans, 70 jaar, zet zich als voorzitter van de Groencommissie Anne Frankwijk in Diemen-Zuid in om de buurt groener te maken. En daarmee draagt hij tegelijkertijd bij aan meer buurtgevoel. Hij is genomineerd door enkele buurtbewoners die waardering hebben voor zijn inzet in de buurt.

De groencommissie is ontstaan na het buurtfeest in 2017, dat gehouden werd naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van de Anne Frankwijk. De commissie heeft er onder leiding van Hans voor gezorgd dat de buurt veel bloemrijker is geworden: er zijn bloeiende planten in boomperken geplaatst en er zijn nieuwe fleurige bakken neergezet. Ook is er recent een zonnebloemwedstrijd gehouden. De zonnebloemen werden op zaterdag 7 september beoordeeld door een jury die bestond uit burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Emilie van Mens. Die middag ontvingen de winnaars een prijs tijdens een gezellige bijeenkomst op een pleintje in de wijk.

GroenLinks vindt aandacht voor milieu op lokaal niveau belangrijk

Hans over zijn nominatie: "Ik vind het natuurlijk hartstikke leuk, maar het is vooral een eerbetoon aan de gehele commissie. De groencommissie is voor mij een manier om bij te dragen aan particulier erfgoed in mijn eigen leefomgeving. En dan is het leuk dat er met de commissie een zwaan-kleef-aan-effect is ontstaan."

Maaike Hillebrand

Maaike Hillebrand, 44 jaar, is genomineerd door een Diemenaar die aangeeft veel waardering te hebben voor het in gang zetten van de petitie tegen de bouw van een biomassacentrale bij Vattenfall/Nuon in Diemen. De petitie werd door meer dan 7000 mensen ondertekend en haalde het landelijke nieuws.

Maaike nam het initiatief tot deze petitie omdat zij zich zorgen maakt over de luchtvervuiling die de biomassacentrale met zich mee zal brengen. Maar vooral ook om al die andere mensen die zich ook zorgen maken een stem te geven. Doordat Maaike zich steeds meer in het onderwerp verdiepte en door steeds meer mensen en partijen werd benaderd, groeide haar rol uit tot woordvoerder van een hele grote groep mensen in Diemen en plaatsen in de regio die de biomassacentrale niet willen.

Maaike over haar nominatie: "Ik ervaar het als heel warm dat het onderwerp nog steeds zo bij de mensen leeft. Ik werd een beetje het gezicht van dit verzet, maar had dit allemaal nooit kunnen bereiken zonder het enorme netwerk om me heen dat me steunde en van informatie voorzag."

Vahe Baghdasaryan

Vahe Baghdasaryan, 35 jaar, heeft zijn betegelde tuin volledig groen gemaakt. Hij is genomineerd door zijn achterbuurman. Zijn buurman geeft aan dat hij het enorm waardeert dat Vahe, in een straat met huurhuizen waar de tuinen bijna allemaal zijn betegeld, zijn tuin volledig heeft vergroend. "Voor mij is hij het groenste voorbeeld van de straat en misschien wel van Diemen", aldus de buurman.

Vahe is in 2018 in zijn huis komen wonen met zijn vrouw en twee dochters. Hij is toen direct begonnen met het aanleggen van een echte groene tuin. Alle tegels en rommel eruit en planten, kruiden, bessen en fruitboompjes erin. Een zelf ingezaaid gazon met daarnaast veel bloeiende planten waar direct veel bijen en vlinders op af kwamen.

Vahe over zijn nominatie: "Ik vind groen om me heen belangrijk. Voor de natuur, voor het milieu en voor mezelf. Het was heel veel werk, maar ik weet van kinds af aan al wat de natuur nodig heeft. Met de natuur om je heen kom je in balans."

Stemmen

Mensen kunnen tot 17 oktober stemmen op een van de drie kandidaten. Dit kan via de website https://diemen.groenlinks.nl. Groen Links reikt het Groen Lintje eind oktober uit.
GroenLinks Diemen vindt aandacht voor het milieu, ook op lokaal niveau, van groot belang. "Projecten en initiatieven, groot of klein, die ervoor zorgen dat er meer aandacht is voor het milieu, of ervoor zorgen dat er beter wordt omgegaan met het milieu zijn belangrijk voor de leefomgeving van Diemenaren", aldus de afdeling Diemen van GroenLinks.