De struikelstenen in de Schoolstraat zijn gelegd.
De struikelstenen in de Schoolstraat zijn gelegd. Foto: Trudy Kroese

Struikelstenen bij drie adressen in centrum gelegd

Bij drie adressen in het centrum van Diemen zijn vrijdagochtend struikelstenen gelegd. Er waren veel belangstellenden aanwezig.

DIEMEN Op de struikelstenen staan de namen van Joodse inwoners van Diemen die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers zijn vermoord.

Het betreft de volgende adressen: Jan Bertsstraat 31' en 31'', Jan Bertsstraat 14 en Schoolstraat 43. Het was een initiatief van de gemeenteraad van Diemen, in samenwerking met de Historische Kring Diemen, het Comité Diemen 1940-1945 en het Nederlands Auschwitz Comité.

Gunther Demnig

De Duitse kunstenaar Gunther Demnig heeft de struikelstenen gemaakt en gelegd. Hij is de initiatiefnemer van struikelstenen (of Stolpersteine).

De bijeenkomst begon om 09.00 uur voor de woning aan de Jan Bertsstraat 31' en 31''. Hoewel het hard regende waren er veel belangstellenden aanwezig. Burgemeester Erik Boog hield een toespraak. Op dit adres woonde de familie Ruben. Daarna werden er struikelstenen gelegd voor de woning in de Jan Bersstraat 14, waar de familie Rotenberg woonde. Daar hield Taco ten Dam van de Historische Kring Diemen een toespraak. In het bijzonder vertelde hij over de zevenjarige Saultje, die binnen vier dagen na zijn deportatie uit kamp Westerbork is vergast. Tenslotte werden er struikelstenen gelegd bij de woning in de Schoolstraat 43. Dit was de woning waar de familie Israëls woonde en later ook was ondergedoken. Daar werd een toespraak gehouden door Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité.

Rabbijn Menno ten Brink reciteerde bij elk van de drie adressen het Kaddisj en zong het herdenkingsgebed Jizkor. Leerlingen van De Octopus legden rozen op de gelegde struikelstenen.

Minisymposium

In De Ontmoeting werd donderdagavond, een dag voor de legging van de struikelstenen, het minisymposium 'Verzet en verraad in de straat' gehouden. Tijdens het symposium werd ingegaan op slachtoffers, verzetsmensen en collaborateurs tijdens de oorlog.

Het minisymposium in De Ontmoeting.