Aanhoudend wisselvallig, tamelijk koud

In de laatste decade van september viel op veel plaatsen een flinke plens regen. Ook oktober maakte dinsdag een zeer natte start. Met diverse storingen rond het Noordzeegebied blijft het aanhoudend onbestendig en vrij koud. Zaterdag neemt door hogedrukinvloed de neerslagkans tijdelijk af, maar een periode met warm nazomerweer valt voorlopig niet te verwachten.

Vrijdag en het weekeinde

Voor vrijdag wordt veel bewolking verwacht. Er valt enige tijd regen. Later op de dag kan het wat opklaren. Er staat een matige zuidwestenwind. Met 13 à 14°C ligt de temperatuur onder het langjarig gemiddelde voor begin oktober. Dat ligt op 16 à 17°C. Ook in het weekeinde is het vrij koud. De wind wordt tijdelijk oostelijk. Het kan zaterdag vrijwel droog blijven met nu en dan zon bij een maximum van 13°C. Zondag overdag neemt de kans op regen weer toe.

Trend na het weekeinde

Een groot sturend lagedrukgebied bij IJsland houdt een zuidwestelijke stroming in stand. Er trekken daarin randstoringen mee waardoor het onbestendige weer aanhoudt. Maandag is het vrij koud oktoberweer met 12°C. Nadien liggen de maxima rond het langjarig gemiddelde.

Weetje

September had een gemiddelde temperatuur van 14.5°C. Dat is precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. Het was een zonnige maand met 158 zonuren tegen 138 uren normaal. Recordzonnig was september 1959 met 240 zonuren. In deze eeuw was september 2016 het zonnigst met 210 zonuren. Met circa 90 mm neerslag, tegen 78 mm normaal, was september ook nat.