Struikelstenen worden vrijdagochtend gelegd
in de Jan Bertsstraat en de Schoolstraat

DIEMEN Op initiatief van de gemeenteraad van Diemen, in samenwerking met de Historische Kring Diemen, het Comité Diemen 1940-1945 en het Nederlands Auschwitz Comité, worden op vrijdag 4 oktober bij drie adressen in Diemen struikelstenen gelegd.

Het is te danken aan de gezamenlijke inspanning en inzet van deze organisaties dat nu ook in Diemen struikelstenen gelegd gaan worden. Zodat de namen van deze Joodse inwoners die door de Duitsers zijn vermoord, zichtbaar blijven en niet worden vergeten. De bijeenkomst begint om 09.00 uur bij de woning in de Jan Bertsstraat 31.

Toespraken

Burgemeester Erik Boog zal een korte toespraak houden. Vervolgens worden er bij de woning Jan Bertsstraat 14 struikelstenen gelegd en zal Taco ten Dam van de Historische Kring Diemen een korte toespraak houden. Tenslotte zal Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, bij de woning Schoolstraat 43 een korte toespraak houden

Bij elke woning zal rabbijn Menno ten Brink gevraagd worden het Kaddisj te reciteren en het herdenkingsgebed Jizkor te zingen.

Struikelstenen (of Stolpersteine) zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, die daarmee een symbolische en langdurige herinnering aanbrengt voor huizen waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse families woonden, en die daaruit zijn weggevoerd door de Duitse bezetter. Gunther Demnig brengt de stenen zelf aan in het trottoir voor de woningen.

Leerlingen van groep 7 van de openbare basisschool De Octopus zullen op elke struikelsteen een roos leggen. Meer informatie over Gunther Demnig en struikelstenen is te vinden op www.guntherdemnig.de en www.stolpersteine.eu .