Het Duurzaamheidscafé in het Saan Museum.
Het Duurzaamheidscafé in het Saan Museum. Foto: Trudy Kroese

Duurzaamheidscafé trekt veel gemotiveerde bezoekers

DIEMEN In het Saan Museum is maandag het Duurzaamheidscafé gehouden. Het Duurzaamheidscafé werd georganiseerd door Daarom Duurzaam Diemen. Er waren ruim 75 belangstellenden aanwezig. Koninklijke Saan had het Saan Museum belangeloos beschikbaar gesteld.

Daarom Duurzaam Diemen is in 2017 opgericht en is een samenwerking tussen bedrijven, organisaties, burgers en de gemeente Diemen. Daarom Duurzaam Diemen werkt nauw samen met de gemeente en onderschrijft dezelfde doelstelling om een duurzaam platform in Diemen te ontwikkelen waar alle duurzame initiatieven gebundeld worden en een zetje kunnen krijgen. Er is echter ook ruimte voor Daarom Duurzaam Diemen om een kritisch geluid richting gemeente te laten klinken of de gemeente te bewegen om bepaalde acties te versnellen.

Tijdens het Duurzaamheidscafé werd opnieuw duidelijk dat veel inwoners en bedrijven in Diemen betrokken zijn bij het milieu en ervan overtuigd zijn dat het de hoogste tijd is dat er actie wordt ondernomen om de gemeente duurzamer te maken. Zij zetten zich met overgave in voor een duurzaam Diemen.

Burgemeester Erik Boog opende de bijeenkomst. Hij wees erop dat de gemeente een aantal initiatieven heeft ontplooid of steunt. De gemeente doet bijvoorbeeld mee aan de Regionale Energie Strategie (RES), plaatst steeds meer laadpalen voor elektrische auto's en stimuleert de vergroening van tuinen. Later dit jaar praat het college van B en W over een nieuw systeem voor de inzameling van afval. Het doel is om het restafval dat wordt aangeboden aanzienlijk te beperken en meer afval te hergebruiken.

Marije van Gent, onderzoeker bij Hogeschool van Amsterdam, lectoraat Duurzame Stad, ging in op de vraag: waarom willen we wel duurzamer leven, maar lukt dat niet? Zij gaf aan dat veel mensen zich zorgen maken over het klimaat en zich willen inzetten voor duurzaamheid. Maar zij hebben niet altijd het idee dat zij het verschil kunnen maken. Het is ook lastig om naar 'duurzame maatstaven' te leven.

Een voorbeeld dat zij noemde is dat van een jonge vrouw die op GroenLinks stemt, veganistisch is en op de scooter naar haar werk gaat. Maar zij gaat wel met het vliegtuig naar Barcelona en houdt van shoppen. Van Gendt is van mening dat klimaatvriendelijk gedrag de sociale norm moet worden. Het zal even duren, maar zal uiteindelijk lukken, is haar overtuiging.

Kirsten Notten van Energie Samen sprak over gedragsverandering en bewonersparticipatie bij de energietransitie. Zij gaf de plaatsing van zonnepanelen op daken van woningen als voorbeeld. Er zal aanvankelijk onder een aantal mensen in de buurt weerstand zijn, maar juist door bewoners veel informatie te verschaffen en bij de besluitvorming te betrekken, bijvoorbeeld door bewonersavonden te organiseren, zal er op termijn begrip en interesse voor de aanschaf van zonnepanelen ontstaan.

De kartrekkers van de diverse initiatieven gaven informatie over hetgeen zij hebben bereikt en van plan zijn. Sophie Tjebbes wees opnieuw op het enorme negatieve effect van voedsel op het milieu. Die is na (het kopen) van spullen de grootste vervuiler. En dan met name vlees. Tjebbes heeft op de website van Daarom Duurzaam Diemen een aantal duurzame recepten geplaatst en is lid van een kookclub waar duurzaam wordt gekookt en ideeën worden uitgewisseld. Een aantal mensen mocht hun initiatief of idee een minuut lang pitchen. De 12-jarige Aaliyah Saleh vertelde dat zij bezig is met de oprichting van Divapower-dp.com. Dit wordt een duurzaam modemerk voor tieners. Het gaat daarbij om kleding die op een eerlijke manier gemaakt wordt, met eerlijke lonen en veilige arbeidsomstandigheden, en duurzaam geproduceerd wordt. Zij krijgt ondersteuning van enkele volwassenen.

Liza van Zon, voorzitter van Duurzaam Diemen, vertelde over de mogelijkheden om microsubsidies beschikbaar te stellen voor mensen die duurzame ideeën hebben of duurzame activiteiten willen organiseren. Het gaat om maximaal 750 euro per idee of activiteit. Mensen kunnen die aanmelden en Daarom Duurzaam Diemen beoordeelt vervolgens of zij die steunen. Van Zon hoopt dat veel mensen via de website https://www.daaromduurzaamdiemen.nl/ een bijdrage willen leveren aan een duurzaam Diemen. Het bedrijf Mark's Party & Catering uit Diemen verzorgde het diner. Bezoekers konden uit diverse gerechten kiezen, maar alles was duurzaam/vegan.