Leerlingaantal De Kersenboom groeit enorm.
Leerlingaantal De Kersenboom groeit enorm.

Diemen kampt met tekort aan plaatsen voor kinderopvang

Diemen kampt met een tekort aan plaatsen voor kinderopvang. Ook wordt verwacht dat er in de nabije toekomst een tekort aan plekken op de basisscholen komt.

DIEMEN Wethouder Jeroen Klaasse is verantwoordelijk voor de portefeuille Onderwijs (waaronder kinderopvang, voor- en vroegschoolse educatie en 1e projectwethouder onderwijshuisvesting) en gaat in op de situatie.

Klaasse: "De gemeente Diemen maakt een enorme groei door. Onlangs is de 30.000ste inwoner ingeschreven. In de toekomst groeit Diemen door naar 35.000 inwoners. Vooral in de wijken Plantage de Sniep en Holland Park komen veel mensen te wonen. We zijn natuurlijk ontzettend blij dat zo veel mensen, waaronder veel jonge gezinnen, Diemen weten te waarderen en hier graag willen wonen. Zelfs nog meer gezinnen dan de rekenmodellen voorspelden die gebruikt werden om de leerlingenprognoses voor de komende jaren te berekenen. Op basis van onder meer deze prognoses zijn de huisvestingsplannen voor het basisonderwijs opgesteld. Naast de leerlingenprognoses is ook rekening gehouden met de woningtypes. Maar omdat de woningmarkt op slot zit, stromen mensen minder snel door en zien we ook in appartementen gezinnen ontstaan. Om in te spelen op de behoefte van gezinnen is op Plantage de Sniep het woningbouwprogramma aangepast. De huidige gunstige economische situatie zorgt ook voor een groei van de bevolking." De wethouder maakt duidelijk dat de groei van Diemen betekent dat de druk op de voorzieningen in de gemeente toeneemt. "Daar kunnen we iets aan doen door bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe sporthal naast de huidige Sporthal Diemen op de Prins Bernhardlaan, de bouw van een nieuwe brede school of het plaatsen van noodlokalen bij de huidige basisscholen."

Kersenboom

Een school die naar verwachting vanaf het volgende schooljaar al uitbreiding krijgt, is De Kersenboom in de wijk Plantage de Sniep. Die school ging in augustus 2018 open en is enorm in trek. Klaasse geeft aan dat er over een tijdelijke oplossing wordt nagedacht, zoals het plaatsen van tijdelijke lokalen bij de school. "De gemeente is verantwoordelijk voor de gebieden sport- en onderwijshuisvesting. Op andere terreinen, bijvoorbeeld waar het gaat om huisartsen, kinderdagverblijven of buitenschoolse opvang, ligt de verantwoordelijkheid bij marktpartijen. Voor de gemeente zijn de mogelijkheden om hier invloed op uit te oefenen helaas beperkt. Dat neemt niet weg dat wij ons in gaan spannen om samen met marktpartijen te gaan kijken hoe we het aanbod in Diemen kunnen uitbreiden. In 2022 komt er een brede school met capaciteit voor 700 leerlingen in Holland Park. Daarbij zorgt de gemeente ook voor een flink aantal vierkante meters voor een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Daar waar de mogelijkheden zijn, doen we ons best." Het ontwerp van Holland Park maakt het voor de gemeente moeilijk om een prognose te maken van het aantal kinderen dat in die wijk komt te wonen. Klaasse: "Er zijn in die wijk veel appartementen.

Holland Park

Maar je ziet tegenwoordig dat er ook veel gezinnen zijn die in een appartement gaan wonen. Holland Park ligt immers dicht bij Amsterdam. Er wonen in Holland Park ook veel expats. De vraag is of zij daar blijven wonen als zij kinderen krijgen of dat zij naar een andere plaats verhuizen. In het nog te bouwen Holland Park Zuid komen veel sociale huurwoningen en woningen met middelhuur. Er zullen veel starters komen wonen. De vraag is: wat doen die starters als zij kinderen krijgen? Gaan zij meteen verhuizen of wachten zij nog een aantal jaren? Het kan dus heel goed dat de school in Holland Park een zogenaamde 'piramideschool' wordt. Dus met veel leerlingen in de groepen 1 en 2 en relatief weinig leerlingen in de hoogste groepen. Een dergelijke opzet zie je vaak in gemeenten met veel nieuwbouw. Maar er zullen ook een aantal kinderen die elders in Diemen-Zuid wonen naar de nieuwe school in Holland Park gaan. Het Atelier verhuist immers van de huidige locatie in Diemen-Zuid naar Holland Park. Ook verwacht ik dat een aantal kinderen uit de wijk Biesbosch naar de nieuwe school zal gaan. Veel kinderen uit die wijk gaan nu naar de twee basisscholen in Duivendrecht. Maar in de toekomst kunnen zij de nieuwe school in Holland Park makkelijk bereiken en hoeven daarvoor niet een grote weg over te steken."
De kinderdagverblijven voor kinderen van nul tot vier jaar in Diemen zijn allemaal zo goed als vol. "Dit komt door de toegenomen vraag door de groei van de gemeente en de hoogconjuctuur. In veel gezinnen werken beide ouders. Voor kinderdagverblijven ligt de verantwoordelijkheid primair bij marktpartijen. Dat betekent dat wij als (lokale) overheid daar slechts een beperkte rol in kunnen vervullen. De gemeente wil zeker meedenken in de zoektocht van kinderopvangorganisaties om extra huisvestingsmogelijkheden te vinden. Dat is niet zo makkelijk, want locaties moeten aan strenge eisen voldoen, zoals het hebben van een vrij grote aangrenzende en afsluitbare buitenruimte. Bovendien is er een groot gebrek aan gekwalificeerd personeel. Dat is iets wat in het hele land, maar vooral in de Randstad speelt", aldus de wethouder.

Buitenschoolse opvang

De gemeente heeft in het ontwerp van de tweede sporthal op de Prins Bernhardlaan ruimte gereserveerd voor buitenschoolse opvang. Nu is er buitenschoolse opvang (BSO) in het clubgebouw van handbalvereniging SV Zeeburg. Volgens de plannen maakt het clubgebouw van SV Zeeburg plaats voor de nieuwe sporthal. Klaasse: "Ook bij BSO ligt de primaire verantwoordelijkheid bij de marktpartijen en niet bij de overheid. Door de minder strenge huisvestingseisen voor BSO vergeleken met kinderdagverblijven en de mogelijkheden voor dubbelgebruik is daar zeker wel voldoende ruimte beschikbaar. Bijvoorbeeld na schooltijd in schoolgebouwen, sportkantines en wijkcentra. Echter, hier speelt ook dat het moeilijk is om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden."