Zeer onbestendig, soms een stevige wind

Afgelopen maandag 23 september ging de astronomische herfst uit de startblokken, ook wel de kalenderherfst genoemd. Na een warm nazomers weekeinde volgt het weer deze overgang onverkort. Met een stevige zuidwestelijke stroming trekt een reeks oceaanfronten in optocht richting het Noordzeegebied. Van tijd tot tijd is het vrij nat, soms klaart het tijdelijk op.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Het wordt 18°C. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde voor eind september. Er staat een voelbare zuidwestenwind. Ook zaterdag vallen enkele buien. Nu en dan klaart het tijdelijk op. De minimum temperatuur 's nachts ligt met 13°C boven de normale waarde van 10°C. Zondag volgt wederom enige tijd regen. De 16°C als maximum is aan de lage kant. Er blaast een stevige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde

De kans op neerslag blijft de eerste dagen van de week nog vrij groot. Het is daarbij voor begin oktober vrij koel met een maximum van circa 15 à 16°C. Later in de week lijkt de neerslagkans geleidelijk af te gaan nemen onder invloed van een naderende hogedrukzone.

Weetje

Dagen met een maximumtemperatuur van boven 20.0°C vallen onder de categorie 'warme dagen'. Gemiddeld ofwel normaal komen in september 10 dagen voor van meer dan 20°C. Dit jaar zijn het er 9 tot dusver. In de 20e eeuw had september 1949 een record van 22 warme dagen. Deze eeuw werd dit met 26 warme dagen overtroffen in september 2006 en 2016.