Begroting

Vervolg van voorpagina.

Het betreft hier het project-Scheerlicht. Scholten: "Project-Scheerlicht is erop gericht om ondermijning tegen te gaan. Wij zijn indertijd met een pilot in Diemen-Noord begonnen en dit heeft goede resultaten opgeleverd. Wij vinden dit belangrijk en wij trekken geld uit om 'Scheerlicht' ook in andere wijken van Diemen toe te passen."

Lokale lasten

De lokale lasten stijgen in 2020. De afvalstoffenheffing voor meerpersoonshuishoudens wordt volgend jaar 362 euro. Die is dit jaar 337 euro. Eenpersoonshuishoudens gaan volgend jaar 292 euro aan afvalstoffenheffing betalen. Zij betalen dit jaar 267 euro.

Scholten: "De afvalstoffenheffing stijgt met 1,5 procent aan inflatie en daarnaast leggen wij er nog eens 20 euro extra per huishouden bovenop. De gemeente Diemen wordt met steeds hogere kosten voor de verbranding van restafval geconfronteerd. Die stijging zal voorlopig nog wel doorgaan. Wij gaan later dit jaar met de gemeenteraad praten over een nieuw systeem voor de inzameling van het afval. Het doel is dat de inwoners van Diemen hun afval beter gaan scheiden en er minder restafval overblijft dat moet worden verbrand. Dit zal in de toekomst een positief effect hebben op het tarief van de afvalstoffenheffing."

Ozb

De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat fors omhoog. Diemen heeft te maken met een stijging van ruim 15% (in 2018) van de WOZ-waarde van woningen. Dat is dubbel zo hoog als het landelijk gemiddelde.

Scholten: "Gemeenten als Diemen die te maken hebben met een bovengemiddelde stijging van de WOZ-waarde worden geconfronteerd met een nadelig effect op hoogte van de rijksbijdrage die wordt ontvangen. Het Rijk trekt de ozb-inkomsten van de gemeente namelijk af van de rijksbijdrage die wordt verstrekt. Het Rijk gaat hierbij uit van een 'opbrengstpotentie'. De ozb-korting in 2020 is 3,2 miljoen euro en de ozb-inkomsten bedragen 3,5 miljoen euro. Maar de verwachting is dat de waardestijging van de woningen blijft doorzetten en dan is er een risico dat op termijn de ozb-inkomsten lager zijn dan de ozb-korting die het Rijk op basis van de opbrengstpotentie berekent. Om dit effect te corrigeren ziet het college zich genoodzaakt het tarief voor ozb-woningen in 2020 op te hogen met 5%."