Onrust over nieuw erfpachtstelsel

DIEMEN Er is onrust onder bewoners van woningen waarop het tijdelijk erfpachtstelsel van toepassing is. Zij worden geconfronteerd met een aanzienlijke stijging van de kosten. Een aantal verenigingen van eigenaren (VVE's) van woningen aan het Julianaplantsoen hield vorige week een informatiebijeenkomst in Theater de Omval.

Het tijdelijk erfpachtstelsel heeft betrekking op enkele honderden woningen die in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. In de periode 2030-2036 lopen die erfpachtrechten af.

Wethouder Scholten: "Om de huidige bewoners en toekomstige kopers helderheid te verschaffen wil het college van B en W nu al vaststellen op welke wijze de tijdelijke erfpacht bij afloop van het contract wordt omgezet naar eeuwigdurende erfpacht. Tevens krijgen de bewoners van de op tijdelijke erfpacht gevestigde particuliere woningen de mogelijkheid om op elk moment voor het einde van de looptijd van het bestaande tijdelijke erfpachtrecht om te zetten naar een eeuwigdurend erfpachtrecht. Ook wordt de optie geboden om het eeuwigdurend erfpachtrecht kosteloos om te zetten in volledig eigendom. Dat is alleen een optie als de gehele VVE dat wil. Anders blijft de grond eigendom van de gemeente. De omzetting wordt altijd berekend op de WOZ-waarde van twee jaar eerder." Enkele bewoners van het Julianaplantsoen gaan in op de situatie. Zij betalen nu tussen de 100 en 150 euro aan erfpacht per jaar. Als zij nu ervoor kiezen om over te stappen op eeuwigdurende erfpacht wordt dit bedrag maar liefst zo'n 1.100 euro per jaar. Het afkopen van de erfpacht (volledig eigendom) gaat de bewoners tussen de 23.000 en 24.000 euro kosten. Als bewoners hiervoor hun hypotheek moeten verhogen, dienen zij hiervoor een notaris in te schakelen en in veel gevallen hun woning opnieuw te laten taxeren. Het bedrag zal dan hoger uitvallen.

11