De deelnemers aan de seizoensopening.
De deelnemers aan de seizoensopening. Foto: Trudy Kroese

Theater de Omval biedt gevarieerd programma

DIEMEN In Theater de Omval is vorige week dinsdagavond de seizoensopening gehouden. Directeur Annabertha Veninga gaat in op het programma van het seizoen 2019-2020 en vertelt over de ontwikkelingen.

Veninga is verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma in Theater de Omval. Zij vindt het belangrijk dat het aanbod gericht is op een breed publiek van diverse leeftijden en achtergronden. Zij boekt ook voorstellingen die een minder groot publiek aanspreken, maar door de culturele fijnproevers worden gewaardeerd. Ook geeft zij beginnend of jong talent de kans om in Theater de Omval op te treden.

Veninga: "Ik bezoek jaarlijks in het hele land zo'n 150 voorstellingen om een beeld te vormen van het aanbod. Vaak zie ik jonge of beginnende talenten die ik vervolgens boek voor een optreden in Theater de Omval. Veel artiesten treden hier graag op. Zij vinden de zaal prettig en vinden dat het publiek in Diemen genereus is met de waardering voor het optreden."

Veninga merkt dat het aantal inwoners van Diemen is toegenomen en dat er steeds meer gezinnen met jonge kinderen in de gemeente komen wonen. "Toen wij hier ruim twintig jaar geleden begonnen, zaten de kindervoorstellingen altijd vol. Er is een tijd geweest dat Diemen min of meer vergrijsde en er veel minder bezoekers naar de kindervoorstellingen kwamen. De laatste jaren is de belangstelling voor de kindervoorstellingen weer enorm gestegen. Dit komt naar ik aanneem door de oplevering van de woningen in de nieuwe wijken." Cabaret is altijd in trek geweest bij het theaterpubliek in Diemen. Dit bleek afgelopen weekeinde weer eens tijdens twee uitverkochte voorstellingen van cabaretier Ton Kas. Onder de cabaretiers die dit jaar optreden zijn Viggo Waas, Dolf Jansen, Erik van Muiswinkel, Niet Schieten!, Nabil Aoulad Ayad, Kasper van der Laan, Marjolijn van Kooten, Janneke de Bijl, Martijn Koning, De Fransse Eijkel, Yvonne van den Eerenbeemt en Nina de la Parra.

Zij wijst op een aantal bijzondere voorstellingen die dit seizoen op het programma staan: Flip Noorman zingt op 13 december nummers van de in 2016 overleden zanger Leonard Cohen en Theater Zeelandia speelt op 3 april de voorstelling 'Janis'. De 27-jarige zangeres Beaudil Elzenga brengt samen met twee muzikanten een ode in woord en muziek aan de zangeres Janis Joplin. En voor de liefhebber: op 18 maart treedt Patty Brard op met de voorstelling 'Verhalen uit de oude doos'.

Stephan Merlens, Raymond Braat, Antoon van de Wiel en anderen spelen op 2 november de bijzondere toneelvoorstelling 'Met open ogen'. Het stuk gaat over drie Bosnië-veteranen die aan een missie van de VN hebben deelgenomen. Veninga verwacht veel van het cultureel festival Vive! La France dat op 17, 18 en 19 april wordt gehouden. Het betreft 'Drie formidabele Franse dagen', met onder andere een grote chanson-singalong met de Franse hits van toen en nu, een optreden van Gerard Alderliefste met zeven muziekvrienden en een Jacques Brel-voorstelling van Abspoel en Bischof. Daarnaast zijn er boeiende lezingen (onder andere over mode in de Franse film), een Bal Folk Français en prachtige films. Bezoekers die (een beetje) Frans spreken kunnen het Franstalige blok met toneel, poëzie en literatuur bezoeken. Maar de voertaal op het festival is Nederlands. Er zijn marktkraampjes, er is kunst op het 'Place du Tertre' en bezoekers kunnen genieten van Frans eten en drinken (het volledige programma is te vinden op theaterdeomval.nl/vive).

In april zijn de drie 'Formidabele Franse dagen'

Uiteraard zijn er dit jaar weer diverse kindervoorstellingen. Het nieuwe jaar wordt op zondag 5 januari traditioneel begonnen met het Peuterfestival. Er zijn elke week vier filmvoorstellingen in Theater de Omval, waaronder twee matinees.

Voor het volledige programma en het bestellen van kaarten zie de website https://www.theaterdeomval.nl/programma-overzicht/.