Overwegend droog, stijging van temperatuur

Een koufront maakte maandag vlot een einde aan de weekendwarmte. Het weer stabiliseert daarentegen snel dankzij een volgend hogedrukgebied bij de Britse Eilanden. Omdat de stroming eerst noordwestelijk is, is het vrij koel. Later deze week trekt het hogedrukgebied oostwaarts. De stroming wordt dan aflandig met opnieuw nazomerweer in het weekeinde.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag staat er weinig wind. Het is droog met zonnige perioden. Na een frisse nacht (7°C) loopt de temperatuur 's middags op tot 18 à 19°C. In het weekeinde gaat het nog wat meer nazomeren. Zaterdag is het droog en vrij zonnig. Bij een aantrekkende oostenwind wordt het zo'n 22°C. Zondag schijnt de zon eerst, maar in de loop van de dag komt er geleidelijk meer bewolking. Mogelijk valt er later een bui. Het is met 24 à 25°C een (na)zomerse zondag.

Trend na het weekeinde

Maandag klinkt het startschot van de astronomische herfst. De stroming kantelt van aflandig naar aanlandig. Met de zuidwestelijke stroming wordt het wisselvallig. De kans op neerslag neemt toe. De maximumtemperatuur daalt geleidelijk naar rond normaal (18 à 19°C).

Weetje

Zondag kan het de 1e zomerse dag ( > 25.0°C) in deze september worden. Normaal komen in september 2 zomerse dagen voor. Vorig jaar was het er 1. In de 20e eeuw had september 1959 lang een recordaantal van 7 zomerse dagen. Dat record sneuvelde in september 1999 en 2006 met 8 zomerse dagen. Half september 2016 werd het op 2 dagen nog tropisch warm met 31°C.