Geen draagvlak woningbouw Buitenlust

DIEMEN De gemeente heeft het participatietraject voor bewoners van Buitenlust over de eventuele bouw van woningen in die wijk aangepast. Er wordt nu later mee begonnen en meer tijd voor genomen.

Er is onder bewoners van de wijk Buitenlust geen draagvlak voor de bouw van woningen in die wijk. Dit bleek vorige week woensdagavond tijdens een bewonersavond. De bewoners hebben eerder al duidelijk gemaakt bezwaar te hebben tegen de bouwplannen. Zij willen niet dat het intensief gebruikte speelveld en het groen verdwijnen. Daarnaast vrezen zij dat er nog meer auto's door de wijk zullen gaan rijden. Ook wijzen zij er op dat de wijk al is omringd door spoorlijnen en een snelweg.

De gemeente wil 1.085 sociale woningen bouwen. De meeste van die woningen komen in nieuwbouwwijk Holland Park. Er zijn echter ook vier zoeklocaties aangewezen voor de bouw van sociale huurwoningen. Het betreft naast Buitenlust ook de Harmonielaan, de Venser (plek van basisschool Het Atelier) en Griend. Wethouder Scholten maakte de bewoners duidelijk dat er in Diemen onvoldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn en nauwelijks betaalbare koopwoningen. De wachttijden zijn inmiddels meer dan twaalf jaar en mensen met een urgentie moeten soms tot anderhalf jaar wachten. Hij stelde dat de gemeente wel iets moet doen, maar beseft dat de plannen ook een keerzijde hebben. Er is inmiddels duidelijk geworden dat het technisch en financieel mogelijk is om woningen te bouwen aan de rand van Buitenlust waar ook het voetbalveld en het basketbalveld zijn. Woonstichting Rochdale en de gemeente gaan een conceptplan voor die woningen opstellen. In dat plan worden ook de openbare ruimte, groen, verkeer en spelen betrokken. Het gaat om zo'n veertig woningen. De bewoners kunnen meedoen aan een participatietraject.

2