Vergunning biomassa-centrale verleend

DIEMEN De provincie Noord-Holland heeft een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een biomassacentrale bij Vattenfall/Nuon in Diemen.

Vattenfall/Nuon wil een biomassacentrale bouwen in Diemen. De gemeenteraad heeft eerder dit jaar een verklaring van geen bedenkingen afgegeven. De door de gemeenteraad afgegeven verklaring had alleen betrekking heeft op de toetsing op gronden van de ruimtelijke ordening. Voordat er een biomassacentrale in Diemen komt, moet er nog een vergunning voor de Wet Natuurbescherming worden verleend.

"Dat de omgevingsvergunning is verleend heeft ons niet verrast", aldus een woordvoerder van de gemeente. "De provincie Noord-Holland heeft via de omgevingsdienst Noordzee Kanaalgebied de conclusie getrokken dat er geen wettelijke gronden zijn om deze te weigeren. Om dezelfde redenen heeft Diemen geen wettelijke grond gevonden om de vvgb te weigeren. De provincie Noord-Holland komt nu tot dezelfde conclusie. Wij hebben om die reden met alle partijen een convenant gesloten. Het convenant regelt dat de milieuprestatie van de biomassacentrale verder gaat dan de wettelijke voorschriften. Vanwege de geuite zorgen over de handhaafbaarheid van het overeengekomen convenant heeft Vattenfall toegezegd de voor de omgevingsvergunning relevante onderdelen van het convenant ook te laten opnemen in de omgevingsvergunning. Wel blijven we sceptisch over biomassa als duurzame brandstof voor grootschalige energiecentrales en willen erop aandringen dat deze discussie door de landelijke overheid wordt gevoerd en er een heroverweging komt op de subsidies hiervoor."


Cleanup Day

DIEMEN World Cleanup Day wordt op zaterdag 21 september gehouden.

Een aantal medewerkers van de gemeente Diemen heeft het initiatief genomen om Diemen een stukje schoner te maken. Er worden meerdere acties gehouden. Op de website https://www.plasticsoupfoundation.org/events/world-cleanup-day/die World Cleannup Day in Nederland coördineert is een kaart te vinden waarop de initiatieven in Diemen staan aangegeven (opruimacties).