Matthijs Sikkes-van den Berg op kramenmarkt.
Matthijs Sikkes-van den Berg op kramenmarkt. Foto: Trudy Kroese

Sikkes-van den Berg vanavond benoemd als wethouder

Matthijs Sikkes-van den Berg wordt de nieuwe wethouder van GroenLinks. Hij was zaterdag aanwezig op de kramenmarkt.

DIEMEN Matthijs Sikkes-van de Berg wordt vanavond (donderdag) benoemd als wethouder. Dit gebeurt tijdens een extra raadsvergadering. De aanvang van de vergadering is 20.00 uur.

De kandidaat-wethouder was zaterdag aanwezig bij de kraam van GroenLinks op het Diemerplein. Hij kijkt met plezier terug op de ontmoetingen met inwoners van Diemen. "Ik heb met veel mensen gesproken en gemerkt dat de inwoners van Diemen het hart op de tong hebben. Dat vind ik prettig, want dat is een goede manier om met elkaar in gesprek te raken. Ik heb zaterdag alleen maar positieve reacties ontvangen. Veel mensen hebben mij welkom geheten."

Hij kijkt ernaar uit om in Diemen aan de slag te gaan. "Diemen is een gemeente met een dorpse mentaliteit die dicht bij Amsterdam ligt. Wat ik Diemen kan bieden? Ik heb een passie voor het milieu en duurzaamheid. Ik vind het belangrijk dat de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar wordt. Daar zal ik mij voor inzetten. Daarnaast denk ik dat ik door mijn achtergrond als orthopedagoog een bijdrage kan leveren aan de sociale samenhang in Diemen. Samen met de inwoners van Diemen wil ik de positie van Diemen versterken."

Om de gemeente te leren kennen wil hij de komende tijd bij inwoners, organisaties en bedrijven stage komen lopen. Sikkes-van den Berg woont in de gemeente De Fryske Marren in Friesland. Hij is geboren in Naarden en groeide op in Bussum. Als kind en tiener kwam hij in Diemen. Hij ging dan op bezoek bij klasgenoten die in Diemen woonden.

Van buiten Diemen

GroenLinks heeft opnieuw voor een wethouder van buiten Diemen gekozen. Ruud Grondel was twaalf jaar wethouder voor GroenLinks in Diemen, Jorrit Nuijens ruim een jaar. Beiden zijn nooit naar Diemen verhuisd, maar zijn in Amsterdam blijven wonen. Grondel is er altijd duidelijk over geweest: zijn vriendin wilde per se in Amsterdam blijven wonen. Nuijens had voordat hij als wethouder aan de slag ging aangegeven naar Diemen te willen verhuizen. Hij was er op het moment van zijn aftreden nog niet in geslaagd om passende woonruimte in de gemeente te vinden.

'Samen met de inwoners wil ik de positie van Diemen versterken'

Sikkes-van den Berg weet dat het gevoelig ligt dat hij niet uit Diemen komt. "Wij zijn een jong gezin. Mijn man en ik hebben een zoontje. Bovendien woont mijn vader bij ons. Dat heeft de nodige woonwensen tot gevolg. Maar zoals ik al heb aangegeven ben ik van plan om op termijn naar Diemen te verhuizen. Ik heb vanochtend (maandag -red) met mijn hypotheekadviseur gesproken om te kijken wat de mogelijkheden in Diemen zijn." De gemeenteraad moet Sikkes-van den Berg donderdag een ontheffing woonplaatsvereiste voor een jaar geven. Ruud Grondel en Jorrit Nuijens hebben die in het verleden altijd gekregen.