Wisselvallig en vrij koel

Met september op de kalender is de meteorologische herfst begonnen. Het weer geeft die ommezwaai ook enige gestalte na het zomerse slot van augustus. Blikvanger op de weerkaart is een hogedrukzone op de mid-Atlantische Oceaan. Met de koele noordwestelijke stroming daarbij trekken storingen naar het Noordzeegebied. Dit levert een wisselvallig weerbeeld op.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met nu en dan zon, maar ook enkele buien. Er staat een matige tot krachtige zuidwestenwind. Het wordt 18°C. Ook zaterdag is de buienkans nog vrij groot. Nu en dan schijnt de zon. Zondag is het weerbeeld eveneens wisselend met af en toe zonneschijn en kans op enkele buien. Het is in het weekeinde met 17°C koel. Het langjarig gemiddelde voor begin september is 20°C. Er waait een matige tot krachtige noordwester.

Trend na het weekeinde

Na het weekeinde is het eerst nog wisselvallig met een maximum van 16 à 17°C. In de loop van de week neemt de hogedrukinvloed wat toe. De stroming blijft in het algemeen westelijk. De temperaturen komen rond normaal te liggen (19 à 20°C) en de neerslagkans neemt af.

Weetje

Zomer 2019 had een gemiddelde temperatuur van 18.4°C. Het langjarig gemiddelde bedraagt 17.0°C. Het was daarmee de op drie na warmste zomer sinds 1901. Alleen zomer 2006 (18.5°C), zomer 2003 (18.6°C) en de recordzomer van 2018 (18.9°C) waren nog warmer. Het was tevens de op zes na zonnigste zomer. De circa 215 mm neerslag in onze regio was normaal.