Afbeelding

Verdwaalde Oostenrijker

Het was de avond van het staafincident: 27 september 1989. Koster Renema, Ajax-fan, was not amused na afloop van de wedstrijd van zijn favoriete club tegen Austria Wien. 1-1, uitgeschakeld en voortijdig gestaakt nadat een Ajax-fan vanaf de tribune een ijzeren staaf tegen de Oostenrijkse doelman had gegooid.

Toen ging ook nog eens op een ongewoon tijdstip 's avonds laat de deurbel van de kosterswoning aan de Van Tienenweg. Wie kon dat zijn? Toen hij de deur opende stond er een doorweekte, kletsnatte man. Het was een Oostenrijker en supporter van Austria die in de opgefokte sfeer na het tumultueuze einde van de wedstrijd in De Meer in het gedrang in het water terecht was gekomen. Eenmaal op de kant was de Oostenrijker gaan lopen door de straten van Diemen. Hij was behalve kletsnat nu ook echt de weg kwijt.

Tot hij omhoogkeek en een groen verlicht kruis ontwaarde. Het kruis van de Bethlehemkerk. Ten einde raad liep hij op het verlichte kruis af en belde aan bij de woning van de kerk. Koster Renema streek zijn hand over zijn Ajax-hart en bracht de verdwaalde vreemdeling naar zijn hotel in Amsterdam.