Bewoners kiezen kunstwerk voor Oost-West As

DIEMEN Alle inwoners van Diemen kunnen van 7 september tot en met 1 oktober een stem uitbrengen op een schetsontwerp voor een kunstwerk aan de Oost-West As.

Maquettes en foto's van de schetsontwerpen zijn vanaf zaterdag 7 september (de Gemeentedag) te bekijken in het gemeentehuis en op de speciale website www.diemen.nl/oostwestas. Op de website kan online gestemd worden, maar stemmen kan ook via een formulier dat in het gemeentehuis naast de maquettes ligt. Het schetsontwerp met de meeste stemmen wordt uiteindelijk gerealiseerd.

Op basis van een kunstopdracht heeft de gemeente in eerste instantie vier kunstenaars benaderd voor het opstellen van een model van inzicht. Een selectiecommissie heeft twee modellen uitgezocht die door de kunstenaars verder zijn uitgewerkt tot een schetsontwerp. De door de selectiecommissie geselecteerde kunstenaars zijn Jeroen Henneman en Maree Blok/Bas Lughart.

Beeldend kunstenaar Jeroen Henneman is niet alleen beeldhouwer, maar ook graficus, illustrator, tekenaar, schilder en theater- en televisiemaker. Zijn sculpturen noemt Jeroen Henneman 'staande tekeningen', waarbij de lucht en niet het papier als drager van de lijnen fungeert. Of het werk nu voor binnen dan wel buiten bedoeld is, Henneman probeert in zijn 'staande tekeningen' met zo min mogelijk lijnen het grootst mogelijke volume te creëren. Naast volume wekken zowel de strakke alsook de soepele, gebogen lijnen van Henneman de suggestie van diepte en gelaagdheid. Door zijn lijntekeningen uit te voeren in staal, brons, hout en andere materialen veranderen ze in objecten, waarmee hij een illusie van ruimte creëert. Zij zijn een poëtische symbiose tussen tekening en object. In Diemen staat op de hoek Muiderstraatweg/Stammerdijk het kunstwerk 'De Lamp' van Jeroen Henneman.

5