Het sportveld wordt intensief gebruikt door kinderen uit de wijk.
Het sportveld wordt intensief gebruikt door kinderen uit de wijk.

Buitenlust en gemeente praten over plannen woningbouw

De gemeente heeft de bewoners van Buitenlust uitgenodigd voor een bijeenkomst op 11 september over de plannen voor de bouw van ongeveer 40 sociale huurwoningen in die wijk.

DIEMEN De gemeente heeft Buitenlust aangewezen als een van de vier zoeklocaties voor sociale woningbouw. De andere locaties zijn de Harmonielaan, Venser (de plek van basisschool Het Atelier) en Griend. In Buitenlust zouden de woningen gebouwd moeten worden op de plek van het voetbal- en basketbalveld aan de rand van de wijk.

Vijf leden van de werkgroep Buitenlust Groen maken nog eens duidelijk waarom zij tegen woningbouw in Buitenlust zijn. Het gaat om Margriet Lucassen, Irma en Vincent Visbeek, Anna Tudos en Gerry van Veen. Wij zitten in de tuin van Irma en Vincent en hebben uitzicht op het voetbal- en basketbalveld. Als er inderdaad een complex met woningen van vier bouwlagen komt, hebben Irma en Vincent en hun buren geen mooi uitzicht meer en gaat dit ten koste van het zonlicht. Irma en Vincent vertellen dat buren zonnepanelen op het dak van hun woning hebben aangebracht. Als de nieuwbouw doorgaat zullen diverse omwonenden geen voordelen van zonnepanelen meer hebben.

Infrastructuur

De bewoners zitten met de vraag waarom Buitenlust als zoeklocatie voor woningbouw is aangewezen. De wijk is ingesloten door infrastructuur (twee spoorlijnen, snelweg, Ouddiemerlaan) en het aanwezige groen is van groot belang. Anna Tudos: "Het groen bij het sport- en speelveld waar misschien woningen worden gebouwd, zijn de longen van de wijk Buitenlust."

De leden van Buitenlust Groen maken duidelijk dat het voetbal- en basketbalveld intensief worden gebruikt. Niet alleen door kinderen uit Buitenlust, maar ook door kleinkinderen die bij hun grootouders in Buitenlust op bezoek zijn en door sportliefhebbers uit naburige wijken. De bewoners zijn tegen het verstenen van de wijk door het bouwen van het complex van 40 woningen, met het risico op verzakkingen van de bestaande woningen. "De wijk is aan het begin van de jaren zeventig snel en goedkoop gebouwd met 129 identieke gezinswoningen om de bewoners van het oude Diemen-Zuid te huisvesten, omdat de woningen daar gesloopt moesten worden. De 66 sociale woningbouwwoningen en 63 koopwoningen in de wijk zijn zo opgezet dat er geen auto's voor de woningen staan en dat het gehele gebied, op de weg naar de parkeerplaats na, woonerf is zonder geparkeerde auto's. De wijk is sterk aan het verjongen, de ouderen die hier sinds de bouw van de wijk wonen, maken veelal plaats voor jonge mensen met kinderen", aldus de bewoners.

Eén ontsluiting

'Wij moeten meepraten over een plan waar wij niets in zien'

Buitenlust heeft slechts één ontsluiting. De leden van werkgroep Buitenlust Groen vrezen dat er door de bouw van nieuwe woningen nog meer autoverkeer in de wijk komt. De wijk krijgt vanaf 2021 ook te maken met de aanleg van de ondertunneling van het spoor bij het station in het centrum. Zij vrezen dat de auto's die uit de tunnel komen met hoge snelheid over de Ouddiemerlaan zullen rijden. De gemeente heeft beloofd dat als de bouw van de woningen inderdaad doorgaat, er elders in de wijk nieuwe speel- en sportvoorzieningen en groen komen. De bewoners zien hiervoor echter geen geschikte plekken in de wijk. Het gevolg zal zijn dat kinderen in de toekomst naar andere speel- en sportplekken moeten gaan, zoals in park De Omloop. Nadelen hiervan zijn dat kinderen de drukke Ouddiemerlaan moeten oversteken en uit het zicht van hun ouders zijn.

Onduidelijk

Werkgroep Buitenlust Groen heeft eerder al 24 bezwaren en 29 vragen ingediend bij de gemeente, maar nog geen 'echt inhoudelijke antwoorden' ontvangen van het college van B en W. "Tot nog toe is de communicatie onduidelijk, gemaakte afspraken zijn niet nagekomen en bewoners worden op het verkeerde been gezet door voorbarige conclusies. In november 2018 zouden de bewoners van Buitenlust geïnformeerd worden omtrent de haalbaarheidsonderzoeken voor de bouwplannen. Dit wordt pas 11 september 2019. De wethouder richt zich tot nu toe alleen nog op de 'postzegel' van het basketbalveldje en voetbalveldje en niet op de effecten van het bouwen op deze plek op de hele buurt", aldus de leden van de werkgroep. De leden van de werkgroep Buitenlust Groen vrezen dat hun invloed op de plannen van de gemeente gering is en dat er toch gebouwd gaat worden. Vincent Visbeek: "Wij worden als bewoners van Buitenlust geacht deel te nemen aan het participatieproces van de gemeente over de bouw van sociale woningen op het voetbal- en basketbalveld in de wijk. Maar het probleem is dat wij moeten meepraten over een plan waar wij niets in zien."

De bewoners zijn bang dat de bouwplannen nu al in een zo ver stadium gedetailleerd uitgewerkt gaan worden, dat dit veel tijd en geld gaat kosten en dat om deze reden de bouw niet meer afgeblazen zal worden. Dit zal dan ten koste gaan van een afgewogen besluit waarin de omgeving en belangen van huidige bewoners worden meegewogen, aldus de bewoners. De bewoners vrezen ook dat bij het ophogen van de wijk, die gepland staat in de komende jaren, de bouwplannen al invloed zullen hebben op de inrichting van de wijk, terwijl het besluit van bouwen of niet bouwen nog niet genomen is en de onderzoeken nog niet zijn afgerond.

Behoud van kwaliteit

Wethouder Scholten: "Het tekort aan goedkope huurwoningen in de regio is enorm. Dat betekent dat we allerlei mogelijke bouwlocaties in ogenschouw nemen. In Buitenlust willen wij in overleg met de bewoners een plan ontwikkelen. Overigens niet alleen voor de woningen, maar ook voor speelvoorzieningen, groen en verkeer. Pas op basis van een plan kan beoordeeld worden of bouw van woningen mogelijk is met behoud van de kwaliteit van de wijk. Pas als dat plan is uitgewerkt zal de gemeenteraad besluiten of de bouw daadwerkelijk wordt uitgevoerd."