Gemeentedag trekt altijd veel bezoekers.
Gemeentedag trekt altijd veel bezoekers. Foto: Ingrid Voet

Veel activiteiten in gemeentehuis
en op plein tijdens Gemeentedag

De Gemeentedag wordt op zaterdag 7 september gehouden. Dit is tevens de slotdag van het Diemer Festijn.

DIEMEN De Gemeentedag wordt ook dit jaar in en rond het gemeentehuis gehouden en duurt van 11.00 tot 14.00 uur. Het thema van de gemeentedag is ditmaal: 'Diemen: van Rembrandt tot nu'. Tijdens de gemeentedag vindt ook de Veiligheidsdag plaats. De Veiligheidsdag duurt van 11.00 tot 16.00 uur.

De Gemeentedag keert na een afwezigheid van een jaar weer terug. Vorig jaar kon de Gemeentedag geen doorgang vinden omdat de publiekshal en de raadzaal in het gemeentehuis werden verbouwd.

Historische filmpjes

Tijdens de Gemeentedag worden in het gemeentehuis historische filmpjes vertoond die door de Historische Kring Diemen ter beschikking zijn gesteld. Verder zal er informatie zijn over diverse grote projecten in Diemen waar momenteel aan wordt gewerkt of die in de nabije toekomst worden uitgevoerd.

Kleurwedstrijd

Kinderen van tien tot vier jaar konden deelnemen aan een kleurwedstrijd. Kinderburgemeester Emilie van Mens reikt de prijzen op zaterdag 7 september uit. Emilie werd vlak voor de schoolvakantie als nieuwe kinderburgemeester van Diemen geïnstalleerd.

Gemeentedag keert na een jaar afwezigheid terug

Tijdens de Gemeentedag vindt ook de Veiligheidsdag plaats. Hieraan wordt medewerking verleend door de politie, brandweer, Veilig Verkeer Nederland, de Brandwondenstichting, de Dierenambulance en Samen Veilig van de gemeente Diemen. Zij verstrekken de nodige informatie rond veiligheid in en om het huis en in het verkeer.

Programma

Het volledige programma van de Gemeentedag: in de trouwzaal van het gemeentehuis is een doorlopende film over de geschiedenis van Diemen te zien. In de raadzaal is informatie over de ontwikkelingen in Diemen, bijvoorbeeld Holland Park, Punt Sniep en de Oost-West As. In het gemeentehuis staan twee ontwerpen voor kunst langs de Oost-West As. Bezoekers kunnen op hun favoriete ontwerp stemmen. In de publiekshal zijn diverse activiteiten: een Rembrandt-fotoshoot (gratis) en een etsworkshop (gratis). Om 12.00 uur overhandigt de Historische Kring Diemen het manuscript van de Canon van Diemen aan burgemeester Erik Boog.

Het boek met daarin de Canon van Diemen komt in oktober uit. De website van de Canon van Diemen van de HKD gaat zaterdag 7 september de lucht in. Om 12.30 uur is de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd door de kinderburgemeester. Er is ook een Rembrandt-speurtocht. Deelnemers maken kans op een leuke prijs. Bezoekers van de Gemeentedag kunnen genieten van koffie, thee en limonade met oud-Hollandse lekkernijen.

Op het voorplein van het gemeentehuis houdt Scouting Diemen van 11.00 tot 14.00 diverse activiteiten. Tevens is er een workshop vilten kleden maken (gratis) en een demonstratie wol spinnen.

Programma Veiligheidsdag

11.00 uur: opening, 11.30-13.00 uur: demonstratie redding en reanimatie, 13.00 uur: demonstratie kleine blusmiddelen, gasflesjes en spuitbussen, 12.30-14.30 uur: demonstratie van de politie, 14.00-15.30 uur: demonstratie redding en reanimatie en om 15.30 uur: demonstratie kleine blusmiddelen, gasflesjes en spuitbussen. Ook zijn er waterspelletjes en is er een ladderwagen aanwezig die de bezoekers gelegenheid biedt om Diemen vanaf hoogte te bekijken. Tevens kunnen bezoekers hun kentekenplaten laten vastzetten met popnagels. Er is zaterdag van 07.00 tot 16.00 uur een vrijmarkt langs het fietspad tussen de Ouddiemerlaan en het Nelson Mandelapark. Geïnteresseerden kunnen hun overbodige spullen verkopen.