De Paulus Emtinckweg
De Paulus Emtinckweg

Snel duidelijkheid over toekomst van erfpachtstelsel

De gemeenteraad neemt naar verwachting eind van dit jaar een besluit over de wijziging van het erfpachtstelsel.

DIEMEN De bewoners van woningen waarop het erfpachtstelsel van toepassing is, hebben enige tijd geleden een brief gekregen en worden tijdens twee informatieavonden over de mogelijkheden geïnformeerd. De informatieavonden vinden vanavond (donderdag 29 augustus) en dinsdag 3 september plaats. De bewoners die het betreft hebben van de gemeente een uitnodiging ontvangen.

Lex Scholten, wethouder van Wonen: "Het gaat om enkele honderden woningen die in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. De gemeenteraad heeft in die tijd besloten om die woningen te bouwen op in tijdelijke erfpacht uitgegeven grond. In de periode 2030-2036 lopen die erfpachtrechten af."

Geen duidelijkheid

Het gaat onder andere om een aantal woningen aan het Julianaplantsoen, het Van Markenplantsoen, de Paulus Emtinckweg, de Prins Mauritslaan en de Prinses Beatrixlaan. De bestaande regeling geeft geen duidelijkheid of en hoe die erfpachtrechten dan worden gecontinueerd. Burgemeester en wethouders willen aan erfpachters, potentiële kopers en financiële instellingen die duidelijkheid wel verstrekken. Daarom wordt gewerkt aan voorstellen tot wijziging van het erfpachtstelsel in Diemen.

Scholten geeft aan dat de gemeente al geruime tijd voordat de erfpachtrechten van de woningen aflopen met een nieuwe regeling wil komen. "Mensen met een woning die op in tijdelijke erfpacht uitgegeven grond staan, merken dat het weleens lastig is om hun woning te verkopen als het einde van de erfpachtrechten in zicht komt. Als er geen sprake is van een nieuwe regeling kan de hypotheekverstrekker van de nieuwe bewoners weleens moeilijk doen. Wij hebben voordat wij de nieuwe erfpachtregeling hebben ontworpen overleg gevoerd met onder anderen makelaars en notarissen." De wethouder maakt duidelijk dat de bewoners kunnen kiezen uit drie opties. Zij kunnen de komende tijd niets doen en het einde van de huidige erfpachtregeling afwachten. Zij worden dan in de toekomst geconfronteerd met de nieuwe regeling. Maar alle eigenaren van op erfpacht gevestigde particuliere woningen krijgen de mogelijkheid om al voor het einde van de looptijd van het bestaande tijdelijke erfpachtrecht dit om te zetten naar een eeuwigdurend erfpachtrecht. Ook wordt de optie geboden om het eeuwigdurend erfpachtrecht om te zetten in volledig eigendom.

De voorstellen van het college van B en W worden naar verwachting eind 2019 ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden. Als de gemeenteraad instemt met de voorstellen zullen de nieuwe erfpachtvoorwaarden vanaf 2020 geldig zijn. De bestaande erfpachtrechten blijven overigens gelden tot het moment dat de erfpachter beslist over te stappen naar de nieuwe regeling of op het moment dat het bestaande erfpachtrecht afloopt.

Bewoners kunnen uit verschillende mogelijkheden kiezen