Vrij zonnig en droog, zomers warm

De maand augustus heeft tot dusver slechts één zomerse dag opgeleverd van 25°C. In de laatste fase van de oogstmaand herstelt het zomerweer zich. Een uitloper van het Azorenhoog breidt zich uit naar West-Europa. De hogedrukzone schuift in het weekeinde door naar het Oostzeegebied. De stroming wordt dan aflandig, waardoor de temperatuur verder gaat stijgen.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag is het droog en vrij zonnig. Met een minimum van 10°C is de nacht koel. Overdag wordt het 25°C bij een zwakke tot matige zuidwestenwind. In het weekeinde blijft het droog. Dat is gunstig voor de vele evenementen die er zijn. De zon doet wederom goede zaken. In de nacht daalt het kwik tot 14°C. Overdag is het zomers warm met zaterdag een maximum van 27°C, zondag nog iets hoger. Er staat een zwakke tot matige wind tussen oost en zuidoost.

Trend na het weekeinde

Een krachtig hogedrukgebied boven Oost- en Midden-Europa zwaait de scepter. Het is zonnig en droog bij een warme oostenbries. De maxima liggen eerst rond 28 graden. Later in de week verzwakt het hogedrukgebied. De temperatuur loopt ietwat terug en er is een kans op een bui.

Weetje

In onze regio is in augustus tot nu toe circa 68 mm neerslag gevallen ofwel 68 liter per m2. Dat is normaal ofwel gelijk aan het langjarig gemiddelde voor heel augustus. Voor de gehele zomer (juni t/m augustus) staat de teller nu op circa 215 mm tegen 220 mm normaal voor de drie zomermaanden. Dat is beduidend meer dan de 90 mm in de zeer droge zomer van 2018.