Deelnemers aan de natuurwandeling.
Deelnemers aan de natuurwandeling.

Natuurwandeling in Diemen-Zuid

DIEMEN Elf mensen hebben zondag deelgenomen aan de natuurwandeling die was georganiseerd door de natuurgidsen Mirjam Niemans en Chris Barendse uit Amsterdam.

Mirjam en Chris waren oorspronkelijk van plan om met de deelnemers over het fietspad langs de Weespertrekvaart naar Duivendrecht te wandelen. Maar omdat plotseling aan weerszijden veel groen bleek te zijn gemaaid, werd de route gewijzigd. De deelnemers liepen eerst een klein stukje in de richting van zorgcentrum Berkenstede. Daarna liepen zij onder de Venserbrug door en legden een stuk van het fietspad af. Mirjam en Chris gaven de deelnemers veel leuke en leerzame informatie over de spontaan ontstane planten en bloemen langs het fietspad. In veel gevallen bleek het om planten te gaan die eetbaar zijn. Wel belangrijk om te weten: lang niet alle planten langs het fietspad zijn eetbaar!

De planten langs het fietspad zijn niet alleen mooi om te zien, maar hebben tevens een belangrijke functie. Zij trekken vlinders en insecten aan. Mirjam: "Het is daarom zo jammer dat er zo vroeg in het seizoen en zonder overleg met natuurgidsen of ecologen zo veel groen is gemaaid. Het is er niet alleen minder mooi geworden, maar tast tevens de leefomgeving van bijvoorbeeld vlinders aan. Vlinders foerageerden er niet alleen, maar legden ook eitjes in de planten. Nu zijn die vlinders gedwongen om ergens anders heen te gaan. Van een aantal vlinders sterft op die plek zelfs een generatie uit. Chris en ik vinden het treurig dat de soorten die juist zo uniek waren en waar we van alles over hadden willen vertellen nu massaal om zeep geholpen zijn. Misschien kunnen we in de toekomst met de groenvoorzieningen afspraken maken. Misschien kan zelfs het maaibeleid anders: later in het jaar en gefaseerd. Want dit is echt zonde, ook voor de insecten, want die hebben juist deze zomerbloei nodig."