Maarten Israel ontving een koninklijke onderscheiding.
Maarten Israel ontving een koninklijke onderscheiding. Foto: Trudy Kroese

Voormalig raadslid
Maarten Israel overleden

DIEMEN Maarten Israel was een markante man en een opvallend gemeenteraadslid. Hij overleed op zondag 11 augustus op 83-jarige leeftijd. De crematieplechtigheid was zaterdag op de Nieuwe Ooster.

Hij was samen met onder anderen de vorig jaar overleden Piet van Diemen oprichter van de politieke partij Democraten Diemen. De lokale partij verzette zich tegen de schaal van de uitbreiding van winkelcentrum Diemerplein en maakte zich zorgen over het financiƫle beleid van de gemeente.

De nieuwe partij haalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 meteen twee zetels in de gemeenteraad en maakte daarna enige tijd deel uit van de coalitie. Hans Pontman werd wethouder namens Democraten Diemen en Maarten Israel en Piet van Diemen werden raadslid. Maarten Israel was maar liefst twaalf jaar gemeenteraadslid. Sinds januari 2012 maakte hij deel uit van de fractie van de VVD. De liberalen waardeerden zijn inbreng enorm. Hij stond voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 op de kandidatenlijst van de VVD, maar werd net niet in de raad gekozen. Na zijn afscheid als raadslid speldde burgemeester Amy Koopmanschap hem een koninklijke onderscheiding op. Hij was een opvallend raadslid. Hij was uiterst kritisch op het college van B en W en was een man die de confrontatie niet schuwde. Meer dan eens had hij er tijdens een gemeenteraadsvergadering genoeg van, pakte zijn koffer en verliet het gemeentehuis.

Maarten hield van cultuur. Hij had in het verleden een antiquariaat en was een fervent liefhebber van boeken. Hij was tevens een liefhebber van klassieke muziek. Zijn vriendin Els Verhaak typeert hem - terecht - als 'een bijzondere man'.