Café Vervetjes maakt deel uit van De Canon van Diemen.
Café Vervetjes maakt deel uit van De Canon van Diemen. Foto: Historische Kring Diemen

HKD presenteert in september De Canon van Diemen

DIEMEN De Historische Kring Diemen (HKD) presenteert op zaterdag 7 september De Canon van Diemen op haar website. Het boek De Canon van Diemen komt in oktober uit.

De Historische Kring Diemen is op zaterdag 7 september aanwezig tijdens de gemeentedag. Een week later, op zaterdag 14 september, zijn er tijdens de Open Monumentendagen activiteiten in het verenigingslokaal van de HKD in De Schakel.

27 hoofdstukken

Voorzitter Ad Saan en secretaris Peter Texier vertellen over De Canon van Diemen. Saan: "De Canon van Diemen bestaat uit 27 hoofdstukken die de geschiedenis van Diemen in kaart brengen. Het eerste hoofdstuk gaat over Diemen de oertijd en het laatste hoofdstuk gaat over het Werelddorp Diemen, Diemen in 2019. De Canon van Diemen besteedt aandacht aan allerlei verschillende onderwerpen."

Saan toont de website die nog in ontwikkeling is. Elk van de 27 hoofdstukken heeft een apart onderwerp en is voorzien van foto's en/of illustraties. De Historische Kring Diemen beschikt over enorm veel foto's, waarvan de meeste zijn terug te vinden op de beeldbank van de vereniging. De Canon van Diemen is samengesteld door Ad Saan, Peter Texier, John Cuijpers, Jaap Haag en Ellen van Meurs, allen lid van de Historische Kring Diemen. Wiard Krook van de HKD verzorgde een groot deel van de afbeeldingen.

Veel werk

Texier: "Het samenstellen van De Canon van Diemen is heel veel werk. Wij hebben veel gelezen, veel opgezocht en het beeldmateriaal uitgezocht. Wij zijn in september vorig jaar begonnen en er dus bijna een jaar mee bezig."

Boek

Saan geeft aan dat de website met De Canon van Diemen tijdens de gemeentedag op zaterdag 7 september als regiocanon wordt gekoppeld aan De Canon van Nederland. "Wij overhandigen op die dag ook een manuscript van het boek De Canon van Diemen aan iemand van het gemeentebestuur. Het boek komt in oktober uit. Het boek is uitgebreider dan de website en verschilt op een aantal punten. Wij zijn ervan overtuigd dat veel mensen het boek willen kopen. Het boek kost 19,95 euro, maar mensen die op zaterdag 7 september intekenen betalen slechts 17,50 euro."
Saan en Texier vertellen dat de Historische Kring Diemen in 2020 een tijdschrift voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Diemen uitbrengt, waarin De Canon van Diemen tot tien hoofdstukken is teruggebracht. Dit tijdschrift kan gebruikt worden tijdens de lessen van de basisscholen in Diemen. De Historische Kring Diemen heeft voor het uitbrengen van De Canon van Diemen subsidie ontvangen van de gemeente Diemen, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en de Rabobank Amsterdam.

Historische filmpjes

De Historische Kring Diemen is op zaterdag 7 september aanwezig met een kraam op de kramenmarkt en in de trouwzaal van het gemeentehuis. In de trouwzaal kunnen geïnteresseerden intekenen op het boek. Tijdens de gemeentedag worden in het gemeentehuis historische filmpjes vertoond die door de Historische Kring Diemen beschikbaar zijn gesteld.

Motor van vliegtuig

De Historische Kring Diemen doet op zaterdag 14 september mee aan de landelijke Open Monumentendag. Leden van de vereniging zijn van 10.00 tot 14.00 uur aanwezig in het verenigingslokaal in De Schakel. Voor de ingang van het verenigingslokaal wordt de motor van het vliegtuig van de Royal Australian Air Force (RAAF) dat in 1943 boven Diemen werd neergehaald, tentoongesteld. De HKD en de gemeente zijn bezig met het zoeken naar een definitieve plek voor de motor in Diemen. De HKD verkoopt op die dag ook presse-papiers van de vliegtuigmotor. Wiard Krook van de Historische Kring Diemen heeft onderzoek verricht naar de laatste vlucht van de Wellington bommenwerper van de RAAF.

Cornelis Hennipman

Het vliegtuig was op retourvlucht van een bombardementsmissie boven de Duitse stad Düsseldorf en op weg naar zijn basis in Engeland. Het vliegtuig werd in de vroege ochtend van 12 juni 1943 door de Duitsers neergeschoten en boorde zich in het weiland van boer Cornelis Hennipman, vlak bij boerderij Zeehoeve. Hierbij kwam de gehele crew, bestaande uit één Engelse en vier Australische bemanningsleden, om het leven. Zij hebben uit alle macht geprobeerd om het vliegtuig niet in de bebouwde kom van Diemen of Amsterdam-Oost te laten crashen en hebben dit met hun eigen leven moeten bekopen. Meer informatie op www.he154.nl.