Aanhoudend wisselvallig en vrij koel

Het weer in deze augustusweek staat in het teken van een westelijke stroming tussen het vertrouwde Azoren hogedrukgebied en een depressie (lagedrukgebied) tussen IJsland en Schotland. Fronten en randstoringen van de depressie zorgen voor vrij hoge neerslagkansen. De buiensessies duren tot in het weekeinde. In de polaire lucht is het vrij koel voor augustus.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag is de buienkans iets kleiner maar geheel droog blijft het niet. Er is ook ruimte voor opklaringen. Het wordt 20 à 21 °C. Er staat een matige zuidwestenwind. Voor zaterdag wordt veel bewolking verwacht. Er zijn dan perioden met regen. De zuidwestenwind trekt aan tot krachtig. Zondag kan er nog een bui vallen. De zon gaat iets vaker schijnen. Bij een stevige zuidwestenbries stijgt de temperatuur tot 20 °C. Normaal voor half augustus is 22 à 23°C.

Trend na het weekeinde

Ook maandag staat er nog een stevige zuidwestenwind. Er kan nog een bui vallen. Nadien stijgt de luchtdruk en neemt de wind in kracht af. De neerslagkans neemt af tot ongeveer 30%. Er komt wat meer zon maar het blijft eerst nog vrij koel met een maximum van 19 à 20 °C.

Weetje

Het weer sinds mei kenmerkt zich door koele en kortere extreem warme perioden. Mei was koel zonder zomerse dagen. Juni verliep deels koel alsook de eerst helft van juli. In de laatste fase van beide zomermaanden volgde extreme hitte. Toch staat deze zomer in de schaduw van zomer 2018. Tot dusver waren er 19 zomerse dagen (25+). Vorig jaar stond de teller nu op 49.