Boog:'Belangrijk om te informeren over risico's van gebruik van lachgas'
Boog:'Belangrijk om te informeren over risico's van gebruik van lachgas' Foto: Gemeente Diemen

Burgemeester wijst op risico's van het gebruik van lachgas

Burgemeester Erik Boog is bezorgd over de toename van het gebruik van lachgas onder jongeren, ook in Diemen.

DIEMEN Burgemeester Erik Boog wil jongeren en ouders daarom nadrukkelijker wijzen op de risico's van lachgas. Volgens de burgemeester lijkt het gebruik van lachgas onschuldig, maar is dat het niet. Hij geeft aan wat de gevolgen kunnen zijn van het gebruik van lachgas.

Burgemeester Boog: "Het gebruik van lachgas onder jongeren neemt toe, evenals het aantal meldingen van gezondheidsklachten. Lachgas gebruiken is niet wettelijk verboden, maar het is niet zonder gezondheidsrisico's, zeker niet voor jonge mensen. Het is belangrijk om jongeren daar op te wijzen en ook ouders hierover te informeren."

Narcosemiddel

Vroeger werd lachgas in het ziekenhuis gebruikt als narcosemiddel. Nu wordt lachgas soms als drugs gebruikt. Lachgas zit in patronen. Via een slagroomspuit wordt het gas uit het patroon meestal in een ballon gespoten. Gebruikers ademen het gas in via de ballon, geeft de burgemeester aan. De burgemeester wijst op op de risico's die volgens de deskundigen van de GGD kleven aan het gebruik van lachgas.

Boog: "Zo is lachgas, net als bijvoorbeeld alcohol, slecht voor de ontwikkeling van hersenen. Dat geldt met name voor jongeren omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Lachgas direct vanuit de gasfles ademen is levensgevaarlijk. Het gas is namelijk zo koud, dat bijvoorbeeld je longen, stembanden of lippen kunnen bevriezen."

"Door het gebruik van lachgas krijg je een tekort aan zuurstof in je hersenen. Bij een zuurstoftekort kun je hoofdpijn krijgen, duizelig worden en je evenwicht verliezen of flauw vallen. Daarbij kun je je verwonden. Zelfs uren na het gebruik van lachgas, kun je je slecht concentreren en minder goed opletten. Deelname aan het verkeer is levensgevaarlijk. Deze week kwam naar buiten dat het aantal verkeersongelukken veroorzaakt door het gebruik van lachgas enorm is toegenomen. Lachgas kan ook leiden tot blijvende gehoorschade als je verkouden bent. De druk op je hoofd is tijdens een verkoudheid groter dan normaal. Gebruik je lachgas, dan kan je trommelvlies springen. Dit leidt tot oorpijn en kan voor altijd schade aan je gehoor opleveren. Maanden- of jarenlang gebruik van lachgas kan tevens leiden tot onvruchtbaarheid of impotentie. Ook kunnen neurologische stoornissen optreden, doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert", aldus de burgemeester.

'Gebruik lachgas is zeker niet zonder gezondheidsrisico's'

Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland heeft deze week ook aandacht gevraagd voor het gebruik van lachgas door personen die een auto besturen. Het komt steeds vaker voor dat met name jongeren achter het stuur plaatsnemen terwijl zij onder invloed zijn van lachgas. Dit heeft een negatief effect op de rijvaardigheid en heeft al tot ongelukken geleid.