Deze foto (ca. 1934 ) is genomen vanuit het huis van de Fam Finke aan de Hartveldseweg. Links de oude N.H. Kerk bij de Diemerbrug.
Deze foto (ca. 1934 ) is genomen vanuit het huis van de Fam Finke aan de Hartveldseweg. Links de oude N.H. Kerk bij de Diemerbrug.

Komkommertijd

Bij gebrek aan ander nieuws, gaat het, in wat we noemen komkommertijd, over het weer. In Engeland zeggen ze silly season en de altijd vrolijke Fransen noemen het la morte-saison ('dood seizoen'). Het Duitse Sauregurken Zeit komt bij onze komkommertijd het meest in de buurt. Waarschijnlijk komt 'komkommertijd' uit het Engels, waarin de term 'cucumber time' ontstond rond het jaar 1700. Het woord werd toen door kleermakers gebruikt om de periode aan te duiden waarin ze weinig te doen hadden. De adel, waar deze kleermakers vooral voor werkten, verruilde de stad in de zomer voor het platteland. Zo ontstond de grap dat de kleermakers zo weinig verdienden dat ze in de zomer slechts komkommers konden eten, omdat vlees te duur voor ze was.

En dan het warme weer. In juli 1941 wat het zo heet in Diemen dat de mussen wel uitkeken om op het dak te gaan zitten. "De Hartveldscheweg was herschapen in een lido. De jeugd flaneerde hier in badpakjes en liet zich langs de gevels der huizen bruin branden. Men liet dit toe omdat de Duitsers de stranden hadden afgesloten, " aldus gemeentesecretaris Van Silfhout.