De dagopvang in Huis van de Buurt 't Kruidvat.
De dagopvang in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Foto: Trudy Kroese

Dagopvang in 't Kruidvat is uitkomst voor mantelzorgers

DIEMEN Mensen uit Diemen met een vorm van dementie kunnen elke woensdag, vrijdag en zondag van 10.30 tot 15.00 uur terecht in Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. De dagopvang is laagdrempelig. Er is geen indicatie voor de dagopvang nodig.

Het gaat om een initiatief van Cordaan en Stichting Welzijn Diemen (SWD). Aanvankelijk was er twee dagen per week dagopvang, maar sinds begin 2018 is die uitgebreid met een derde dag. Dit werd mogelijk nadat een motie van GroenLinks en de Ouderenpartij Diemen eind 2017 door de gemeenteraad werd aangenomen.

Begeleiders

Het is een woensdagochtend. Het is mooi weer en de meeste bezoekers van de dagopvang zitten buiten en nemen deel aan de activiteiten onder leiding van een aantal begeleiders.

Wij spreken met Roelie Kloose en Sylvia Bijkerk in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Paul Heskamp, coördinator van Huis van de Buurt 't Kruidvat is eveneens bij het gesprek aanwezig.

De man van Kloose heeft Alzheimer en bezoekt elke woensdag en zondag de dagopvang. De man van Bijkerk is dement en bezocht tot voor kort de dagopvang in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Hij is sinds enige tijd opgenomen in een instelling. Bijkerk bezoekt de dagopvang in Diemen echter nog regelmatig.

Zeer intensieve taak

Kloose en Bijkerk geven aan dat het verlenen van mantelzorg een zeer intensieve taak is. Een mantelzorger is in feite zeven dagen per week en 24 uur per etmaal in de weer en houdt weinig tijd over voor andere zaken.

Zij zijn beiden zeer te spreken over het initiatief van Cordaan en Stichting Welzijn Diemen. Bijkerk: "Het is hier perfect geregeld. De sfeer is goed, de begeleiders doen uitstekend werk en de mensen die de dagopvang bezoeken nemen deel aan allerlei activiteiten. Ik heb in de loop der tijd een goede band opgebouwd met andere mantelzorgers van wie een familielid hier naar de dagopvang komt en met de mensen die hier werken, onder wie de begeleiders. Daarom kom ik hier nog regelmatig langs."

Perfect

Kloose deelt de mening van Bijkerk. "De begeleiding is inderdaad perfect. Om een voorbeeld te geven. Mijn man en ik komen uit Drenthe en Paul Heskamp komt uit Twente. De dialecten die in Drenthe en Twente worden gesproken lijken op elkaar. Toen mijn man hier pas kwam begon Paul in Twents dialect met hem te praten. Mijn man voelde zich hier meteen thuis."

Ontspannen

De dagopvang in Huis van de Buurt 't Kruidvat geeft mantelzorgers de tijd en mogelijkheid om te ontspannen en dingen te doen waar zij nauwelijks aan toekomen. Kloose: "Mijn man gaat tegenwoordig ook op zondag naar de dagopvang. Dat betekent dat ik op zondag tijd voor mijzelf heb. Dat is prettig. Ik kijk bijvoorbeeld op zondag naar televisieprogramma's die ik lang niet had gezien."

Piet Westerdorp is een van inwoners van Diemen die de dagopvang bezoekt. Hij ziet er vitaal uit. Hij vertelt dat hij vergeetachtig is. "Ik vind het hier prettig. De begeleiding is goed en ik doe mee aan activiteiten zoals geheugentraining en sjoelen."

Aandacht

Karin Kooistra is namens Cordaan als activiteitenbegeleidster op de woensdag, vrijdag en zondag aanwezig in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Zij onderhoudt de contacten met de klanten en mantelzorgers. Naast Karin zijn er gemiddeld vijf vrijwilligers aanwezig, zodat er tijd en ruimte is om de klanten de aandacht te geven die zij verdienen.

Geen indicatie

Paul Heskamp geeft aan dat de bezoekers van de dagopvang geen indicatie hoeven aan te vragen. Maar mensen die gebruik willen maken van de dagopvang in Berkenstede of De Diem hebben wel een indicatie dagopvang nodig. Die wordt door het Wmo-loket van de gemeente Diemen verzorgd. Karin Kooistra kan daarbij een bemiddelende rol spelen.

De eigen bijdrage bedraagt € 4,00 per persoon per dag. Dat is inclusief een warme maaltijd. De dagopvang start rond 10.30 uur en eindigt om 15.00 uur.

Vervoer

Heskamp: "Nieuw is dat deelnemers aan de dagopvang, die door omstandigheden geen gebruik kunnen maken van het aanvullend openbaar vervoer, gehaald en gebracht kunnen worden. De totale kosten zijn dan € 4,00 voor de heen- en terugrit."