Extreem warm, in het weekeinde enige afkoeling

De eerste drie weken van juli verliepen vrij koel maar in deze vierd juliweek rijst de temperatuur de pan uit naar waarden die nog niet eerder zijn gemeten in onze regio. Een hogedrukgebied breidt zich uit van Centraal Europa naar Scandinavië. Met een zuidoostelijke stroming komen we dan in zeer warme lucht. In het weekeinde passeert een koufront met kans op onweer.

Vrijdag + het weekeinde

Na de buitengewoon warme donderdag is de nacht naar vrijdag extreem warm met circa 24 à 25 °C als minimum. Ook vrijdag overdag zindert het kwik nog naar 35 à 36 °C bij een matige zuidoostenbries. De zon schijnt maar in de avond is er kans op een onweersbui. Zaterdag is de kans op een regen-of onweersbui groot. Het wordt nog 30 °C,. Zondag koelt het verder af naar ongeveer 24°C. De wind draait naar west. Naast zonneschijn kan er nog een bui vallen.

Trend na het weekeinde

De kans op zomerse warmte is groot, maar het wordt niet meer heet, de maxima liggen meest rond 28 °C. De zon schijnt met kans op een bui. Later in de week breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over West-Europa uit. Met 23 à 24 °C liggen de maxima dan rond normaal.

Weetje

Deze week is het een officiële hittegolf met vijf dagen achtereen boven 25.0 °C, waarvan drie boven 30.0 °C. De hittegolf duurt korter dan vorig jaar, maar de hitte is intenser. De hoogste temperaturen gemeten zijn 35.6 °C op 27 juni 1947 en 18 juli 2006 en 35.7 °C op 26 juli 2018. Ook het landelijk record van 38.6 °C op 23 augustus 1944 staat deze week op de tocht.