Diemen volgt situatie afvalverwerker op de voet

DIEMEN De problemen bij het Afval Energiebedrijf Amsterdam (AEB) lijken vooralsnog geen gevolgen te hebben voor de verwerking van het huishoudelijk restafval uit Diemen, aldus de berichten van het AEB.

Het Diemense restafval wordt door Meerlanden ingezameld en vervolgens bij het AEB verwerkt. Het AEB heeft om veiligheidsredenen onlangs een deel van de installatie moeten stilleggen, waardoor er nu wordt gewerkt met een derde van de gebruikelijke capaciteit. Daardoor raakte het bedrijf in directe financiƫle problemen.

Wethouder Klaasse: "We zijn bezorgd over de situatie bij het AEB. Diemen heeft nauw contact met Meerlanden en andere betrokken gemeenten. Vanzelfsprekend zullen we het AEB wijzen op de contractuele verplichtingen en de noodzaak en het belang van het nakomen daarvan. Uit berichten van het AEB en de gemeente Amsterdam, enig aandeelhouder, blijkt dat de toekomst van het bedrijf onzeker is. Daarom werken de gemeenten en Meerlanden samen om alternatieve scenario's te ontwikkelen ingeval het AEB niet langer geheel of gedeeltelijk aan haar contractuele verplichtingen kan voldoen."

Beter scheiden

AEB verwerkt het huishoudelijk restafval uit Diemen. Restafval is het afval dat overblijft nadat het afval goed gescheiden is. Dat betekent dat de grondstoffen zoals plastic, glas, papier en groente-, fruit- en tuinafval door de inwoners uit het afval zijn gehaald. Deze grondstofstromen worden niet door het AEB verwerkt, maar door verschillende andere bedrijven verwerkt en gerecycled. Wethouder Klaasse: "We kunnen het Diemense restafval nog veel beter scheiden. En dat is extra belangrijk nu het AEB nog maar met een derde van de capaciteit draait. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen door zo min mogelijk restafval aan te leveren. Om inwoners hierbij te helpen, kan men in het gemeentehuis en op het recycleplein gratis zakken ophalen om plastic en drankenkartons in te zamelen. Plastic en drankenkartons zijn de helft van het volume van het restafval, dus dat geeft snel resultaat." De gevulde zakken kunnen in de speciale verzamelcontainers voor plastic en drankenkartons worden gedeponeerd die op verschillende locaties binnen de gemeente staan. Het bedrijf Midwaste verwerkt het plastic en de drankenkartons.