Afval op straat op de hoek van de Ouddiemerlaan en de Muiderstraatweg.
Afval op straat op de hoek van de Ouddiemerlaan en de Muiderstraatweg.

Behoefte aan meer mogelijkheden scheiden afval

DIEMEN Bewoners van de hoogbouw zijn voor het aanbieden van hun afval aangewezen op de afvalcontainers die in de omgeving van hun woning staan. Het gescheiden aanbieden van afval vraagt in veel gevallen om extra inspanningen.

De gemeente heeft al zo vaak laten weten: het scheiden van afval moet beter. Het doel is dat er zo weinig mogelijk restafval in de containers verdwijnt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zou op termijn ook voor een kostenbesparing kunnen zorgen.

Op diverse plekken in de gemeente zijn 'afvaleilanden' waar het afval gescheiden kan worden aangeboden. Een voorbeeld hiervan is de Ouddiemerlaan voor winkelcentrum Diemerplein. Daar staan twee glasbakken, een container voor plastic, een container voor papier en een container voor restafval. Die laatste kan overigens alleen door buurtbewoners worden geopend met behulp van een pasje.

Aan de andere kant van het winkelcentrum, vlakbij een van de ingangen van supermarkt Deen, is het aanbod nog gevarieerder: twee containers voor plastic, een container voor papier, een container voor glas, een container voor restafval. Het is duidelijk: doordat er voldoende mogelijkheden zijn om het afval gescheiden aan te bieden volstaat één container voor restafval.

We nemen een kijkje bij de afvalcontainers op de hoek van de Ouddiemerlaan en de Muiderstraatweg. Het is een van de plekken waarover veel klachten bij de gemeente binnenkomen. Er staan daar twee containers voor restafval die vaak al snel vol zitten. Ook komt het dikwijls voor dat de klep van een of van beide afvalcontainers niet meer opengaat. Die zit dan klem omdat er een te volle vuilniszak, grote stukken karton of ander afval in de container is gestort. Bewoners kunnen dan ook gebruikmaken van de containers in de Burgemeester Bickerstraat.

Sommige buurtbewoners houden zich niet aan de regels en deponeren hun zakken naast de containers. Dit vervuilt het straatbeeld en zorgt voor stank. Met name meeuwen 'profiteren' van de vuilniszakken op straat. Zij scheuren de vuilniszakken open als gevolg waarvan het afval op straat komt te liggen. Die vuilniszakken zorgen ook voor risico van overlast door ongedierte. De bewoners van die buurt moeten de nodige moeite doen om hun afval te scheiden. Op de hoek van de Burgemeester Bickerstraat en het Van Medenbach Wakkerplein staat een papierbak. Voor het storten van glas moeten zij naar de glascontainer bij winkelcentrum Diemerplein lopen. Het gevolg hiervan is dat veel buurtbewoners hun afval niet of nauwelijks scheiden en in de containers voor het restafval deponeren. Dit heeft weer tot gevolg dat de containers van het restafval dikwijls vol zitten en er vuilniszakken naast de containers worden geplaatst.

Een bewoonster vertelt dat het al een stuk zal schelen als er een afvalcontainer voor plastic wordt geplaatst. Veel van het afval van huishoudens bestaat immers uit plastic. Op andere plekken in Diemen kunnen bewoners hun afval makkelijker gescheiden aanbieden.

Bij de flats aan de Rode Kruislaan bijvoorbeeld staat bij de containers voor restafval ook een container voor plastic. Even verderop staan containers voor papier en glas. Logistiek lijkt het plaatsen van extra containers op de hoek van de Ouddiemerlaan en de Muiderstraatweg mogelijk: het verplaatsen van een boom en - in het uiterste geval - het opheffen van een parkeerplaats lijken te volstaan.

De gemeente laat weten te gaan kijken of het plaatsen van een container voor plastic in de omgeving tot de mogelijkheden behoort. "Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Op de hoek Ouddiemerlaan en de Muiderstraatweg liggen veel kabels en leidingen in de grond. Maar we doen ons best om een oplossing te vinden", aldus een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente buigt zich over een nieuw systeem voor de inzameling van afval. De ambities zijn hoog: de afvalinzameling moet beter worden. Dus meer gescheiden inzamelen en zo min mogelijk restafval overhouden. De gemeente is ervan overtuigd dat dit op draagvlak onder de inwoners kan rekenen, want veel inwoners van Diemen vinden duurzaamheid belangrijk. "Bovendien wordt de verwerking van restafval in de toekomst alleen maar duurder, dus hoe minder restafval we aanleveren, hoe beter", aldus de woordvoerder van de gemeente.

De gemeente heeft onlangs aangegeven om er alvast voor te zorgen dat de afvalcontainers goed functioneren en schoon zijn.