Een aantal scholen is nog op zoek naar leerkrachten

DIEMEN Vrijdag sloten de directeuren van de basisscholen de deuren voor de zomervakantie. Soms nog wel met wat zorgen: niet op elke school is er voor iedere klas al een leerkracht gevonden.

De NOS meldde vorige week dat van de 3500 vacatures er waarschijnlijk nog 1400 open staan na de zomervakantie, dat zijn er meer dan vorig jaar. Vooral in de Randstad hebben scholen moeite om voldoende leraren te vinden.

Jan Boomsma van Florente basisscholen is in Diemen verantwoordelijk voor de Ark, de Kersenboom, de Octopus, het Atelier en Noorderbreedte. Het is niet op alle scholen gelukt om alle vacatures te vervullen, vertelt hij. "Op de Noorderbreedte en de Kersenboom staan nog vacatures open. Dat betekent niet dat we na de zomer klassen naar huis moeten sturen. We kunnen het opvangen met de andere leerkrachten en klasse-assistenten, maar het zou wel betekenen dat er dan soms dus niet-gekwalificeerde mensen voor de klas staan en dat zien we natuurlijk liever niet."

Tijdens de zomer zal Florente dan ook blijven zoeken naar kandidaten. De schooldirecteuren hoeven daar overigens hun vakantie niet voor af te zeggen. "Wij zorgen dat er op kantoor van het schoolbestuur altijd iemand aanwezig is om sollicitaties in behandeling te nemen. Er lopen ook nog sollicitaties dus ik heb goede hoop dat het voor het nieuwe schooljaar toch nog goed gaat komen."

In de Randstad zijn de problemen groot, in het oosten en noorden van het land zijn wel genoeg leerkrachten. Daarvan zouden er best een aantal deze kant op willen komen. "Maar dan moet je wel meer te bieden hebben dan alleen een goed salaris, want de huizenprijzen zijn hier twee keer zo hoog. Als je al een woning vindt."

2