Karin van der Werf en Gaby Etman.
Karin van der Werf en Gaby Etman. Foto: Trudy Kroese

Directeur Gaby Etman heeft afscheid genomen van De Octopus

Gaby Etman heeft vorige week afscheid genomen als directeur van brede school De Octopus in het centrum van Diemen.

DIEMEN Gaby Etman begon aan het begin van het schooljaar 2011-2012 als directeur van De Octopus. In augustus start zij met haar nieuwe baan als directeur van de Buikslotermeerschool in Amsterdam-Noord.

Gaby: "Ik heb tijdens mijn loopbaan elke zeven tot acht jaar iets anders gedaan. Ik heb eerst zeven jaar in het bedrijfsleven gewerkt, daarna heb ik acht jaar als lerares gewerkt bij een basisschool in Badhoevedorp. De afgelopen acht jaar ben ik directeur geweest bij De Octopus. Ik ben mij ongeveer een jaar geleden gaan oriënteren op mijn toekomst en heb eerder dit jaar besloten om een nieuwe uitdaging aan te gaan." De Octopus heeft zo'n 320 leerlingen die les krijgen van 25 leerkrachten. De Octopus heeft zich de afgelopen acht jaar positief ontwikkeld. Gaby vertelt dat de school door de onderwijsinspectie is beoordeeld als 'bijna excellent'.

Gaby: "Ik heb met veel plezier bij De Octopus gewerkt. De kwaliteit van het onderwijs is omhoog gegaan en de leerlingen verblijven op school in een sociaal veilige omgeving. Wij hebben via het Kiva-programma werk gemaakt van het aanpakken en voorkomen van pesten. Wij hebben daarvoor de kwalificatie 'goed' gekregen. Kiva is het Finse woord voor leuk. Het is de bedoeling dat alle kinderen het leuk hebben op school en daar hoort pesten niet bij." Er wordt op De Octopus nauwelijks nog gepest, vertelt zij. "Maar als er een kind wordt gepest krijgt hij of zij onmiddellijk hulp van een steungroep. Wij besteden veel aandacht aan het kind dat wordt gepest, nadrukkelijk niet aan de pester."

Gaby heeft op De Octopus een aantal leuke projecten geïntroduceerd, zoals BizWorld. "Leerlingen zetten dan gezamenlijk een eigen bedrijf op. Wij vinden het van belang dat kinderen dat in de huidige tijd leren. Daarnaast is er veel aandacht voor de digitale ontwikkeling tijdens de lessen digiwijsheid. Tijdens De Octopus Got Talent kunnen kinderen hun creatieve vaardigheden demonstreren." Als directeur had Gaby weinig tijd om les te geven. Zij stond alleen voor de klas als het door het uitvallen van leerkrachten echt niet anders kon. Zij heeft het altijd van belang gevonden om contact met de leerlingen te onderhouden. "Ik heb het altijd belangrijk gevonden om mij niet volledig in beslag te laten nemen door de administratieve taken. Ik ben als directeur veel tijd kwijt aan administratie, zoals het schrijven van een schoolplan en een jaarplan, en aan vergaderingen. Maar ik had dagelijks contact met de leerlingen. Ik stond elke ochtend bij de ingang van de school om de leerlingen welkom te heten. Ook kwam ik af en toe in een klas." Nadat zij via een e-mail aan de ouders van de leerlingen bekend had gemaakt dat zij aan het einde van het onlangs beëindigde schooljaar zou vertrekken, heeft zij veel positieve reacties ontvangen. "Veel ouders hebben mij bedankt voor hetgeen ik voor de school heb gedaan en in een aantal gevallen hun dank uitgesproken voor hetgeen ik voor kinderen heb gedaan. Dat vond ik erg leuk om te horen en te lezen."

De Octopus maakt deel uit van Stichting Florente. De stichting heeft René Rensen aangesteld als interim-directeur van De Octopus. De stichting gaat op zoek naar een definitieve opvolger van Gaby Etman. Die zal naar verwachting begin 2020 in dienst treden. Binnenkort neemt ook Karin van der Werf afscheid van De Octopus. Karin, die door Gaby Etman wordt omschreven als een duizendpoot, werkt al ruim 18 jaar als administratief medewerkster en conciërge bij De Octopus. Zij kreeg enkele weken geleden een afscheidsreceptie aangeboden. Zij blijft echter nog tot 1 oktober in dienst en zal na de zomervakantie haar opvolgster Petra van Westerop inwerken. Karin en haar man Ron verhuizen in het najaar uit Diemen. Ron van der Werf blijft wel actief bij de kinderboerderij.

'De kwaliteit van het onderwijs is omhoog gegaan'