De energiecentrale van Nuon.
De energiecentrale van Nuon. Foto: G.J. Schultz

'De bal ligt nu bij de
provincie Noord-Holland'

De gemeenteraad heeft donderdag de verklaring van geen bedenkingen (vvgb) voor de biomassacentrale in Diemen afgegeven.

DIEMEN Het is en blijft vreemd: de inwoners van Diemen, het college van B en W en de gemeenteraad willen geen biomassacentrale bij Vattenfall/Nuon in Diemen. Toch ging de gemeenteraad donderdag akkoord met het afgeven van de verklaring van geen bedenkingen.

De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA stemden voor, evenals oppositiepartij CDA. De VVD, Ouderenpartij Diemen, Leefbaar Diemen en Ons Diemen stemden tegen het voorstel van het college van B en W.

Om de biomassacentrale te kunnen bouwen moet de provincie Noord-Holland een vergunning afgeven. Omdat ook het bestemmingsplan gewijzigd moet worden, vroeg de provincie van de gemeente Diemen een verklaring van geen bedenkingen (vvgb).

B en W gaf de gemeenteraad het advies om de vvgb af te geven omdat er onvoldoende juridische grond zou zijn om die te kunnen weigeren. Er werd ook gevreesd dat Vattenfall/Nuon bij het niet afgeven van een vvgb een forse schadeclaim bij de gemeente zou indienen. De vier partijen die voor stemden volgden het standpunt van het college. Wel met pijn in het hart. Het is nu aan Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland om een besluit te nemen of er een omgevingsvergunning voor de bouw van een biomassacentrale door Vattenfall/Nuon wordt afgegeven. Ook is er een vergunning Wet natuurbescherming nodig.

Talrijke bezwaren toetsen

Wethouder Scholten: "De bal ligt nu bij de provincie. GS van Noord-Holland moet toetsen of de talrijke bezwaren tegen de komst van een biomassacentrale in Diemen voldoende gegrond zijn om een omgevingsvergunning niet af te geven." Scholten denkt dat ook een gerechtelijke uitspraak over het provinciebesluit, bijvoorbeeld door de Raad van State, duidelijkheid kan scheppen. Scholten benadrukte nogmaals dat Diemen niet zit te wachten op een biomassacentrale zoals Vattenfall/Nuon die in Diemen wil bouwen. "Niemand wil deze centrale, maar de gemeenteraad kan die niet wegstemmen. Ik vind dat een ongemakkelijke waarheid omdat ik alle zorgen, vragen, twijfels en boosheid in onze samenleving serieus wil nemen. Het voelt alsof we ja zeggen tegen een centrale die niemand wil."

VVD, LD, Ouderenpartij en Ons Diemen zeggen nee tegen vvgb

Principiële keuze

De fracties van de VVD, Leefbaar Diemen, Ouderenpartij Diemen en Ons Diemen lieten zich niet overtuigen en stemden tegen. Zij hebben een principiële keuze gemaakt die aansluit bij de mening van veel inwoners van Diemen. De vier partijen vinden dat er wel degelijk gronden zijn om de vvgb niet af te geven. De partijen zijn tevens van mening dat het afwijzen van de vvgb niet tot gevolg zou hebben dat Vattenfall/Nuon een schadeclaim bij de gemeente zou indienen. Zij baseerden zich hierbij mede op informatie van advocaat Koos van den Berg die eerder meewerkte aan de door duurzaamheidsorganisatie Urgenda gewonnen Klimaatzaak. "Wij leven op een vulkaan", was de conclusie van VVD-raadslid Bert Timmer.
De fracties van GroenLinks en D66 dienden een motie van ongenoegen in. In de motie vraagt de gemeenteraad aan het college van B en W om aan de minister en de provincie over te brengen dat de gemeenteraad van Diemen bijzonder ontstemd is doordat zij geen inhoudelijke keuze kan maken omtrent de komst van de biomassacentrale, omdat het afwegingskader op basis van de vvgb in deze ontoereikend is. In de motie staat ook dat de miljoenensubsidies voor het verstoken van biomassa veel beter gebruikt kunnen worden voor isolatie van woningen en andere panden, wat het gebruik van gas ook zal verminderen. De gemeenteraad verzoekt het college ook in de motie om via VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) navraag te doen bij gemeentes of soortgelijke 'vvgb-spagaten' vaker voorkomen en als problematisch worden ervaren en vervolgens via een gecoördineerde actie/lobby zinvolle aanpassingen te vragen bij de betrokken ministeries zodat deze problemen in de toekomst niet meer kunnen voorkomen. De motie werd gesteund door de PvdA, het CDA en Ouderenpartij Diemen. Die laatste partij stemde wel tegen het voorstel om een verklaring van geen bedenkingen af te geven.

Convenant

Mocht de biomassacentrale daadwerkelijk gebouwd worden dan treedt ook het convenant tussen Diemen, Almere, Amsterdam, Weesp, Gooise Meren, de provincie Noord-Holland en Vattenfall/Nuon in werking waarin strenge afspraken zijn vastgelegd over de biomassacentrale. In grote lijnen: voor de uitstoot van fijnstof en stikstof worden de eisen tweemaal zo streng als de wettelijke eis. Voor Diemen zou dat, volgens het convenant, hooguit een fractie meer fijnstof (1/10.000ste deel van de huidige concentratie) en 1/400ste deel van de huidige concentratie stikstof betekenen. En de pellets worden zo veel mogelijk uitstootvrij, liefst met elektrische trucks, aangevoerd. Ten tweede wordt biomassa tot uiterlijk 2045 - maar liefst veel eerder - gebruikt als warmtebron en schakelt dan over op alternatieve energiebronnen zoals geothermie, aquathermie of restwarmte uit datacenters. Ten derde moet de gebruikte biomassa voldoen aan de strengste duurzaamheidseisen. Nuon verplicht zich om ieder jaar 100.000 euro in een fonds te storten waarmee huishoudens met een laag inkomen worden geholpen hun woning duurzamer te maken.

Reuring

De partijen die tegen de vvgb stemden zien het anders. Zij vinden het convenant een slap aftreksel en boterzacht. Veel inwoners van Diemen blijven zich zorgen maken over de mogelijke komst van een biomassacentrale in Diemen. Duurzaam Dorp Diemen (DDD) zal zich blijven verzetten tegen de komst van een biomassacentrale. Evert Kuiken (DDD) geeft aan dat de provincie Noord-Holland heeft aangegeven positief te staan tegen het afgeven van de omgevingsvergunning en de vergunning Wet natuurbescherming. "Wij gaan voor reuring zorgen en indien mogelijk gebruikmaken van de inspraakmogelijkheden."