Raad geeft vvgb biomassacentrale af

DIEMEN De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) voor de bouw van een biomassacentrale van Vattenfall/Nuon in Diemen.

De fracties van de coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA stemden voor. Ook het CDA stemde voor. De fracties van de VVD, Ouderenpartij Diemen, Leefbaar Diemen en Ons Diemen stemden tegen. Het stemgedrag van de politieke partijen was geen verrassing. De partijen hadden hun standpunt eerder al duidelijk gemaakt. Ook de partijen die voor het voorstel van het college van B en W stemden, willen niet dat er een biomassacentrale in Diemen komt. Zij vrezen echter dat het niet afgeven van de vvgb tot een forse schadeclaim van Vattenfall/Nuon zou kunnen leiden. Zij wezen erop dat de verklaring alleen betrekking heeft op de toetsing op gronden van de ruimtelijke ordening en dat het besluit voor het afgeven van vergunningen bij de provincie Noord-Holland ligt. Het gaat hier om de vergunning voor de Wet natuurbescherming en de de omgevingsvergunning. Als de provincie die vergunningen verleent kan daartegen beroep worden aangetekend.

De partijen die tegen stemden zijn van mening dat zij een duidelijk signaal hebben afgegeven tegen de komst van de biomassacentrale, die geen inwoner van Diemen wil.

3