De vriendinnen toverden een oude Fiat Multipla om tot Yellow Submarine.
De vriendinnen toverden een oude Fiat Multipla om tot Yellow Submarine. Foto: Iris van Kuijk

In de kleuren van Yellow Submarine langs feestcampings naar Hongarije

Vier meiden uit Diemen doen puur voor de gein mee aan de Budapest Rally. Ze kunnen er een gifgroene Trabant mee winnen.

DIEMEN Bij de Budapest Rally gaat het om plezier; een hoger doel is er niet. Deelnemers moeten meedoen met een liefst oude auto die wordt uitgedost in het thema van het jaar - deze keer 'The Sixties' -, allerlei extra gekkigheden worden beloond met punten en er wordt een route gevolgd waarbij aan het einde van elke dag op een camping feest wordt gevierd. Wie de meeste punten heeft, wint een gifgroene Trabant.

The Sixties dus, dat is het thema. Die hebben de vriendinnen Iris van Kuijk, Nandy van Scheppingen, Marijn Jager en Desiree Lublink bij lange na niet meegemaakt. Desiree is 24 en de andere drie tikken de 26 aan. Waarmee maar is gezegd: zelfs de eighties hebben ze gemist. Maar ze hebben zich er goed in verdiept en besloten om met een oude Fiat Multipla (van voor 2000 want dat levert punten op) te gaan meedoen met hun eigen thema 'Yellow Submarine'. Dit betekent dat de wagen is gespoten in de kleuren van de wereldberoemde onderzeeër van The Beatles. Of gespoten? De meiden gebruikten verfrollers, want dat werkte een stuk prettiger dan geklooi in een spuitcabine. En ze hebben kleding geregeld (levert bonuspunten op) die bekend is van de beroemdste LP van The Beatles: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.
Maar eerst even terug naar het begin. Nandy is begonnen. Zij is een nogal uitbundig type en toen ze van de Budapest Rally hoorde wist ze meteen: "Dit is helemaal iets voor mij en vervolgens zocht ik drie vriendinnen die meewilden. Die had ik zo gevonden."

Autogek

Wat absoluut ook meespeelt, is dat Nandy een autogek is. Ze weet er veel van, zowel van modellen en bouwjaren als van de techniek. En dat Nandy kan sleutelen is erg handig in zowel de aanloop naar de start als onderweg. De vier meiden tikten op Marktplaats 'voor weinig' een Fiat Multipla op de kop. Dat is voor veel mensen de lelijkste auto die ooit is gebouwd. "Ook die levert extra punten op en in feite is het een waanzinnig ruime auto", zegt Nandy.

Rammeltje

De auto had wel een rammeltje zo links en rechts, maar daar kwam Nandy samen met de bevriende garage-ondernemer Marcel van Marcels Carclinic in Diemen wel uit. "De auto is APK-gekeurd tot augustus, dus dat halen we net. We hebben wel een nieuwe fuseekogel nodig en Marcel denkt dat hij óf de waterpomp óf de pomp van de stuurbekrachtiging hoort. Daar moeten we nog even naar kijken."

'Ik wist meteen: dit is helemaal iets voor mij'

Verfroller

Ze waren er snel uit dat de auto in de kleuren van de Yellow Submarine zou worden geverfd. Dat was eigenlijk al voordat de auto gekocht werd en het werden een paar doldwaze gezamenlijke uren met de verfroller. Ook kunnen ze punten verdienen met extra gekkigheden en ook daarmee hebben ze zich uitgeleefd. "Op de auto hebben we een periscoop waarmee we echt van binnenuit de omgeving kunnen zien", vertelt Iris. "Die hebben we gemaakt van pvc-pijpen en spiegels. Verder hebben we een bellenblaasapparaat op het dak en we hebben discoverlichting aangebracht." Nandy: "Maar die kan ook uit, waardoor we ook gewone verlichting hebben. Dat lijkt me wel handig, want voor hetzelfde geld word je aangehouden."

Om de beurt

De vier rijden vanaf zaterdag om de beurt. Nandy is 14 juli jarig en heeft nu al besloten dat ze dan niet rijdt en de dag erna ook niet ("De 14de ga ik drinken en de 15de zal ik wel een kater hebben"), maar verder zien ze wel hoe het loopt. Bonuspunten krijgen ze ook als ze op Facebook een groot aantal likes scoren én als ze erin slagen in een medium hun verhaal te vertellen. Aan DiemerNieuws zal het dus niet liggen.

Liken kan op www.facebook.com/Gasmetdiezooi-BR19