Honden in het Diemerbos, even niet.
Honden in het Diemerbos, even niet. Foto: Archieffoto/Trudy Kroese

Het is niet pluis in Diemerbos, maar wat niet, weet niemand

DIEMEN De tien professionele en geregistreerde 'hondenuitlaters' in het Diemerbos begrijpen goed dat het Diemerbos voorlopig gesloten gebied is voor honden. Maar vervelend vinden ze het wel, want nu moeten ze de honden elders uitlaten. En waar elders is, dat moeten ze zelf maar uitzoeken. Inmiddels is er nog geen enkele duidelijkheid over de oorzaak van de ziekte onder rond twintig honden en zolang die er niet is, blijft het Diemerbos gesloten voor honden.

Willy Brinksma, eigenaresse van uitlaatservice Mormels, prijst zich in zeker opzicht gelukkig. Elke dag laat ze meerdere honden uit in het Diemerbos en gelukkig voor haar is niet één hond die onder haar hoede viel ziek geworden. Maar ze kent natuurlijk alle verhalen, want de professionele hondenuitlaters (er zijn overigens ook illegale uitlaters), hebben onderling contact in een appgroep én er is een speciale appgroep waarin ook Staatsbosbeheer zit.
"Als er wat aan de hand is, houden we elkaar op de hoogte en toen dit vorige week bekend werd, is er meteen nagedacht over een mogelijke oorzaak. Maar we hebben werkelijk geen idee, ook al omdat de ziekteverschijnselen atypisch zijn. We kijken reikhalzend uit naar de uitkomsten van de autopsie."

Symptomen atypisch

Ze houdt zich verre van speculaties. "Ik lees allerlei broodjeaapverhalen, daar doe ik niet aan mee." Wél weet ze dat de twee honden binnen 24 uur waren overleden. "Het waren gezonde honden en er zit geen enkele lijn in de symptomen. Dat maakt het allemaal zo vreemd. Eigenlijk is ook, zegt ze, niet bekend of iets in het Diemerbos wel de oorzaak is. "Het Diemerbos is een gemeenschappelijke deler, maar misschien zijn er wel meer plekken waar al deze honden zijn geweest. Mijn collega's en ik beginnen er eigenlijk al rekening mee te houden dat ze er niet achter gaan komen."

Werkplek kwijt

Op een gegeven moment moet het Diemerbos wel weer open, vindt ze. "Als er geen nieuwe gevallen meer komen, dan moet dat mogelijk zijn." Tot die tijd moet ze de honden van haar klanten op andere plekken uitlaten. "Mijn collega's en ik zijn, zeg maar, onze werkplek kwijt. Dat betekent improviseren. Ik ga nu naar de Gaasperplas, maar daar heb ik officieel geen vergunning voor. En ik laat meer honden aan huis uit. Onze dienstverlening is een stuk moeilijker geworden en ik hoop dat het niet te lang duurt."

Onbepaalde tijd

Op dit moment is nog geen oorzaak bekend. De overleden honden worden onderzocht in Utrecht en het is niet bekend wanneer er iets naar buiten komt. Dit betekent dat het Diemerbos nog voor onbepaalde tijd gesloten is voor honden, zegt boswachter Rien de Vries. Hij heeft ook geen antwoorden en verwijst naar het onderzoek dat de politie heeft ingesteld. Die zoekt getuigen en wil in contact komen met eigenaren van zieke honden. De Vries memoreert verder dat in het bos niet opeens meer andere zieke en dode dieren zijn aangetroffen. "Er zijn mensen die met een dode muis komen en zich afvragen of dat ermee te maken heeft. Maar wij zien niets alarmerends."