Vivos wil met het project de lokale economie versterken.
Vivos wil met het project de lokale economie versterken. Foto: Vivos

Nieuw project Vivos in Nicaragua

DIEMEN Vivos is bezig met het project 'Boeren en boerinnen in actie voor het klimaat'. Het project wordt uitgevoerd in twee plattelandsgemeenschappen in Nandaime (Nicaragua).

Vivos is de Diemense vereniging voor ontwikkelingssamenwerking en onderhoudt al 33 jaar een vriendschapsband met het plaatsje Nandaime in Nicaragua. Elsje Kaptijn is voorzitter van Vivos: "In Nicaragua zijn de gevolgen van klimaatverandering ook merkbaar. De afgelopen tien jaar is de gemiddelde temperatuur gestegen en is de regenval gehalveerd. Maar als het regent zijn dat vaak harde hoosbuien als gevolg waarvan veel grond wegspoelt en erosie optreedt."

De belangrijkste rivier bij Nandaime, de Rio Ochomogo, en het land eromheen zijn grotendeels drooggevallen en ook waterputten zijn uitgedroogd. Het gevolg is dat de arme boerenfamilies ernstig in hun bestaan worden bedreigd. Jongeren trekken weg uit de regio en zoeken werk in de steden of het buitenland.

Het project houdt in dat op ca 21 hectare 2.000 bomen worden geplant (waaronder bamboe en fruitbomen), zaadbanken worden aangelegd en de bodemgesteldheid wordt verbeterd door regenwater vast te houden en compost te maken. Het project wordt in twee plattelandsgemeenschappen, La Flor en El Jicaro, uitgevoerd met zestig families. Elsje: "Wij willen door het project de lokale economie versterken zodat meer mensen hun bestaanszekerheid kunnen verbeteren." Vivos is onlangs een donatiecampagne gestart. Mensen kunnen voor minimaal vijf euro een boomcertificaat kopen. De gemeente verdubbelt de donatie. Voor meer informatie kan de website www.vivos.nl worden geraadpleegd. Vivos houdt regelmatig acties voor projecten in Nicaragua. Er werd onlangs nog een pubquiz gehouden in Het Wapen van Diemen.