Truus en Jantje Post voor de viskraam aan de Hartveldseweg. In de kraam dochter Truus en echtgenoot Ernst van Rooij die de viskraam in 1973 voortzetten (foto fam. Post).
Truus en Jantje Post voor de viskraam aan de Hartveldseweg. In de kraam dochter Truus en echtgenoot Ernst van Rooij die de viskraam in 1973 voortzetten (foto fam. Post).

Tijdschrift HKD: Ondernemers
in Diemen
en meer

Het nieuwe tijdschrift van de Historische Kring Diemen zit weer boordevol prachtige foto's van weleer en veel bijzondere verhalen. Het tijdschrift valt binnenkort bij de leden in de bus en is te koop bij de boekhandel.

DIEMEN Voor je het weet, ben je geschiedenis. Neem de familie Van Staveren, tientallen jaren een klinkende naam in de winkelwereld van Diemen. Rijwielverkopers en eigenaren van een wasserij. Of haringverkopers. Zoals Jantje Post, Truus Post en Ernst van Rooij in vroeger tijden, maar ook Johan van Leijenhorst, inmiddels al meer dan bijna dertig jaar op de plek bij de kerk. Of de aardappelhandelaar Willem Bocxe, die een fenomeen was op de schaats en als prijsvechter al ver voor de oorlog een eigen schip bij elkaar schaatste. Maar niet alleen de ondernemer maakt deel uit van de artikelen in het nieuwe tijdschrift van de Historische Kring Diemen.

Alfred Bakker reconstrueerde een deel van de carrière van schoolmeester Klaas Aker, die in de achttiende eeuw met de trekschuit van het Noord-Hollandse boerenland naar Diemen kwam voor een sollicitatiegesprek. Uiteindelijk werd hij gekozen uit een kandidatenleger van 74 werkzoekende onderwijzers. Wiard Krook schreef een bijzonder verhaal over het gebruik van de hondenkar die ook in de negentiende en begin twintigste eeuw in Diemen vaak het transportmiddel was van kleine ondernemers die zich geen paard konden veroorloven. Curieus is de ontmoeting tussen de dierenactivisten avant la lettre en de eigenaresse van een hondenkar in Diemerbrug.

Jaap Haag sprak uitvoerig met Henriette Caro, die inging op haar werkzaamheden van vele jaren bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het Diemense gemeentehuis. De beginperiode met zeer beperkte middelen, het behoud van boerderij Zeldenrust, de inventarisatie van monumenten in 1992, haar rol bij het herstel van schuilkerk De Hoop, het klimtoestel De Blauwe Olifant, de Joodse begraafplaats en haar visie op cultuurhistorische zaken: veel onderwerpen passeren de revue. Bert Roest sprak uitvoerig met een zoon en dochter van haringboer Jantje Post, wat een prachtig verhaal vol anekdotes opleverde. En natuurlijk neemt Bert ons weer mee naar het Diemen van 70 jaar geleden met politieke en sociale weetjes en D.V.A.V., de lokale voetbaltrots. Kees van der Hulst interviewde naamgenoot Kees Vlaanderen en schetste een beeld van de ontwikkeling van de supermarkt in Winkelcentrum De Kruidenhof in Diemen-Zuid. Ad Saan geeft namens de Projectgroep Wellington Monument de actuele stand van zaken.Taco ten Dam verhaalt over uiteenlopende onderwerpen, zoals de geschiedenis van Wassalon Dubbelblank en het opmerkelijke leven van Willem Bocxe en hij spreekt met Johan van Leijenhorst. Het is slechts een greep uit het 40 pagina's tellende nummer met veel meer verhalen en meer dan 70 illustraties.

Het tijdschrift is eind deze week te koop bij Boekhandel Bruna in Winkelcentrum Diemerplein.

Willem Bocxe is in 1941 nog steeds de snelste tijdens een veteranenwedstrijd in Diemen (foto Diemer IJsclub).
De kinderen van pontbaas Van der Veer, Marretje, Wim en Arie, in 1917 op de Overdiemerweg met hun speelgoed hondenkar (foto W.D. Meefout)
Schoolhuis, Mariakerk en Rechthuis in 1766 in Oud-Diemen. Het huis achter het boompje is het schoohuis (houtsnede, Noord-Hollands Archief).
De eerste vestiging van Wassalon Dubbelblank aan de Arent Krijtsstraat 30 foto fam. Van Staveren).