In het najaar deelde Jorrit Nuijens als wethouder folders uit over losloopplekken voor honden.
In het najaar deelde Jorrit Nuijens als wethouder folders uit over losloopplekken voor honden. Foto: Trudy Kroese

Jorrit Nuijens worstelde met het politieke keurslijf

Afreden was de enige optie; daar zijn vriend en vijand het wel over eens na de heftig verlopen arrestatie van Jorrit Nuijens. Een jaar was hij wethouder.

DIEMEN Wat gebeurde er vorige week donderdag en hoe kon het toch zo misgaan met Jorrit Nuijens dat hij moest opstappen?

Donderdagavond 20 juni

Het loopt tegen 18.00 uur als op Twitter de eerste beelden te zien zijn waarop GroenLinks-wethouder Jorrit Nuijens wordt gearresteerd voor de Stopera in Amsterdam. Te zien is hoe hij, geboeid en stevig vastgehouden, door politieagenten in een busje wordt gezet. Op de filmpjes is te zien dat er uiteindelijk vijf agenten nodig zijn om hem in bedwang te houden. De politie was afgekomen op een melding dat Nuijens op een terras zou hebben geschreeuwd en een glas stuk had gegooid in een café. De politie laat weten dat de man voor verhoor is overgebracht naar het politiebureau en dat hij daar een agent in het gezicht heeft gespuugd. De beelden leveren een stroom van reacties op. 's Avonds wordt de wethouder verwacht op het stadhuis van Diemen voor een raadsvergadering, maar dan zit hij nog vast. Burgemeester Erik Boog doet daar aan het begin van de vergadering melding van en zegt pas te willen reageren als er meer duidelijk is. Kort na middernacht komt Nuijens weer op vrije voeten.

Vrijdag 21 juni

De politie meldt dat Nuijens bij zijn aanhouding een flesje bij zich zou hebben gehad waar vermoedelijk GHB (drugs) in zat. Ook had hij mogelijk twee zakjes softdrugs bij zich. Nuijens heeft tegenover de politie verklaard dat hij geen drugs zou hebben gebruikt. Twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding hebben aangifte gedaan wegens belediging, onder andere vanwege het feit dat de wethouder één van hen in het gezicht heeft gespuugd.

Reacties en gevolgen

Geëmotioneerd: 'Spijt van de zorgen die ik anderen heb bezorgd'

Politici en anderen uiten in verschillende media zware kritiek op het doen en laten van de wethouder en ook is er het nodige leedvermaak. Maar er worden ook vraagtekens gezet. Ruud Grondel, de voorganger van Nuijens en nu lid van de selectiecommissie voor een nieuwe wethouder: "Los van hoe dit precies is gegaan, het beeld dat gevormd is, is al zo sterk dat er niets meer aan te doen is. Omdat je nu eenmaal een politieke rol hebt. Dat is erg, maar het hoort erbij. In een rechtvaardiger samenleving zouden zaken eerst uitgezocht worden voordat ze zo in de openbaarheid komen. Dat is nu niet gebeurd." Grondel stelt ook vragen bij de beelden die bij de aanhouding van Nuijens zijn gemaakt. "Daar mag weleens een stevige mediadiscussie over gehouden worden: als iemand geen toestemming geeft, zoals in dit geval, moet je dan niet stoppen met filmen?"

Met een schriftelijke verklaring op de website van GroenLinks Diemen kondigde Nuijens vrijdag zijn aftreden aan. "Aanblijven zou mijn gemeente en mijn partij verdere schade berokkenen. Dat is het laatste wat ik wil. Ik bied mijn oprechte excuses aan. Allereerst aan alle inwoners van de gemeente Diemen en aan de politie, maar ook aan mijn partij en aan de raad en het college van Diemen. Het spijt me ook dat ik, tegen mijn aard, mijn werkzaamheden voor de gemeente Diemen niet netjes kan overdragen." Burgemeester Boog laat weten dat er duidelijk grenzen overschreden zijn en dat dit de enige juiste beslissing is. "Zijn positie was door dit voorval onhoudbaar geworden. Daarnaast is dit ook een groot persoonlijk drama. Wij betreuren daarom in alle opzichten de gebeurtenissen. Zijn spijtbetuiging is oprecht en wij vinden het verschrikkelijk dat wij op zo'n manier een betrokken bestuurder verliezen." Zijn partijgenoten respecteren het besluit. Volgens GroenLinks heeft hij veel betekend voor alle Diemenaren. "Van begin af aan was zijn sterke betrokkenheid bij de gemeente en haar inwoners zichtbaar door zijn open wijze van communiceren, onder andere over de biomassacentrale."

Aan de telefoon

Nuijens houdt voor de media overal de boot af, maar komt voor het DiemerNieuws toch kort aan de telefoon. Hij zegt een grote verantwoordelijkheid te voelen naar de mensen en Diemen voor de zaken die hem als wethouder waren toevertrouwd. En die hij nu niet zelf tot een goed einde kan brengen. Hij is dan ook geëmotioneerd als hij zegt: "Ik heb spijt. Punt. Spijt van het werk en de zorgen die ik anderen de afgelopen dagen heb bezorgd." Over hoe het zover heeft kunnen komen, wil Nuijens op dit moment nog niet veel kwijt. Hij moet afwachten of er een definitieve aanklacht komt en zo ja, waarvan hij dan beschuldigd wordt. Hij zou ontkennen dat hij gespuugd heeft, al wil zijn advocaat daarover nog niet meer kwijt dan dat hem "de verschuivende informatie van de woordvoering hierover door de politie opvalt."

Keurslijf

Vanaf het begin af aan was Nuijens een actieve, zichtbare wethouder in Diemen. Door zijn inbreng kreeg duurzaamheid een belangrijke plek in het coalitieakkoord. Hij uitte zijn zorgen over uitspraken van Thierry Baudet en pleitte voor snelheidsverlaging op de snelwegen rond Diemen. Eisten zware dossiers als de biomassacentrale, waarvoor hij zich naar eigen zeggen dag en nacht inzette, zijn tol? Het blijft gissen, feit is wel dat de wethouder donderdagochtend om 4.45 uur al de eerste tweet de wereld in stuurde, alweer aan het werk. Op hetzelfde medium waarop zijn aanhouding breed werd uitgemeten, was Nuijens zeer actief en uitgesproken.

Hij leek te worstelen met het keurslijf waarin je als politicus nu eenmaal zit. Het bracht hem vaker in de problemen. Nog geen maand na zijn aantreden moest hij door het stof vanwege uitspraken op social media: een landelijk voorstel van de VVD en het CDA om het stemrecht af te pakken van mensen die niet inburgeren vond hij 'fascistoïde'. Daar nam hij afstand van. Zijn uitleg was dat hij de discussie over vreemdelingen en asielzoekers moeilijk vindt en daardoor te emotioneel reageerde. De Diemense politiek vond de taal van de wethouder ongepast, maar liet het daarbij.

Ook afgelopen donderdag reageerde hij niet zoals het een wethouder betaamt. Deze keer was opstappen onvermijdelijk.