Politie: toename diefstal bromfietsen, snorfietsen en scooters

DIEMEN Het aantal diefstallen van brommers, snorfietsen en scooters neemt de laatste tijd toe. Dit meldt de politie Diemen/Ouder-Amstel op haar Facebookpagina.

"Veel brommers en scooters worden gestolen doordat dieven ze op een aanhangwagen of in een busje zetten. Zo gaat het razendsnel en hebben dieven alle tijd om het slot elders open te breken", aldus de politie.

De politie geeft aan dat zij regelmatig bromfietscontroles in Diemen houdt. Met deze controles wil de politie bromfietsen, snorfietsen en scooters met een vals framenummer of zonder framenummer uit het verkeer halen en eventueel vernietigen. "Bromfietsen waarbij geknoeid is met het framenummer zijn bijna altijd afkomstig van diefstal. Veel gestolen bromfietsen worden verkocht via advertenties of op ongebruikelijke plaatsen (op straat of in het café). Verder gebruikt de politie lokbromfietsen met een voertuigvolgsysteem met gps, waarmee helers en dieven makkelijk op te sporen zijn", aldus de politie. De politie adviseert mensen om hun bromfiets, snorfiets of scooter te laten registreren. Bijvoorbeeld door 'tags' in te laten bouwen. Deze minuscule chips functioneren als elektronische merktekens. Zo worden ook meteen onderdelen van het voertuig geëtst en van datadots voorzien. Brommers met dit unieke nummer worden geregistreerd. Bij veel verzekeringsmaatschappijen krijgen mensen een aanzienlijke korting op de verzekeringspremie.

Framenummer

De politie adviseert mensen verder om het framenummer te controleren. De politie neemt bromfietsen in beslag waarvan het framenummer niet klopt of waarmee is gerommeld (doorgekrast). Eventueel worden deze voertuigen vernietigd, ook al is de koper te goeder trouw.