Op ramkoers met biomassacentrale

DIEMEN Vattenfall/Nuon ligt op ramkoers met de bouw van de gewraakte en door steeds minder mensen gewenste biomassacentrale Diemen. Het verzet groeit zowat met de dag, maar de energiereus wil koste wat kost vasthouden aan de voorgenomen bouw. Inmiddels zijn er Kamervragen over gesteld.

Rond zevenduizend burgers hebben inmiddels de petitie ondertekend die de bouw moet tegengaan en zowel een meerderheid in de gemeenteraden van Diemen en Amsterdam als in de Provinciale Staten van Noord-Holland zijn tegen de bouw vanwege de extreme uitstoot van onder andere stikstof, maar Vattenfall/Nuon gaat stug door met de plannen voor de bouw van de grootste biomassacentrale in Nederland. Vattenfall wil gebruikmaken van de extreme uitstootnormen voor onder andere stikstof, die zijn toegewezen door een fout in het verleden.
Sinds kort ligt er naast alle bezwaren ook een uitspraak van de Raad van State in procedures tegen het zogeheten Programmatische Aanpak Stikstof (Pas). Volgens dit besluit mag het PAS niet meer gehanteerd worden als toetsingskader voor nieuwe projecten en dat is nu precies wat hier is gebeurd. Frank Wassenberg, Kamerlid van de Partij voor de Dieren, heeft aan de ministers Schouten (Landbouw) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), gevraagd wat de gevolgen zijn van deze uitspraak voor de bouwplannen.