De speelplek wordt intensief gebruikt.
De speelplek wordt intensief gebruikt. Foto: Trudy Kroese

'De speelplek aan de Griend mag niet verdwijnen'

Bewoners van Biesbosch in Diemen-Zuid verzetten zich tegen de mogelijke bouw van sociale huurwoningen op de groene speelplaats aan Griend in die wijk.

DIEMEN Negen bewoners van de wijk Biesbosch in Diemen-Zuid hebben onlangs de werkgroep Biesbosch-Diemen opgericht. Zij willen dat de groene speelplek aan de Griend behouden blijft. Zij zullen zich tot het uiterste verzetten tegen het plan van de gemeente om op die plek eventueel sociale huurwoningen te bouwen.

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om op vier 'verdichtingslocaties' in Diemen sociale huurwoningen te bouwen. Het gaat om Buitenlust, de Harmonielaan, Venser (de plek van basisschool Het Atelier) en Griend.

Wethouder Lex Scholten vertelde onlangs in het DiemerNieuws dat het nog niet zeker is dat er woningen op de groene speelvoorzieningen aan Griend komen. Scholten: "Het gaat hier om de ruimte tussen Biesbosch en de Gooiseweg. Het terrein is ruim 25.000 vierkante meter. De sport- en speelvoorzieningen zijn ca 6.000 vierkante meter. Bij woningbouw blijft er tussen de 10.000 en 15.000 meter over. Voldoende voor speelvoorzieningen. Het kan best zo zijn dat de woningen naast de huidige sport- en speelvoorzieningen worden gebouwd. Maar het plan moet nog worden gemaakt. De bewoners zijn dus wat voorbarig met hun conclusies."

De wethouder geeft aan dat de gemeente na de zomer met de bewoners van Biesbosch gaat overleggen om een plan te maken. Het betreft zowel een plan voor de bouw van sociale huurwoningen als de eventuele herinrichting van het groen- en speelterrein. Als het plan gereed is, zal de gemeenteraad een besluit nemen. "Het tekort aan sociale huurwoningen is enorm in onze regio en wij willen elke mogelijkheid serieus bestuderen. Naast de 'verdichtingslocaties' worden op De Sniep 100 sociale huurwoningen gebouwd en in Holland Park ruim 600 sociale huurwoningen", aldus Scholten.

De werkgroep Biesbosch-Diemen bestaat uit Claudia Kneitz, Hans Sepers, Kees Lassing, Jilske Hupkes, Anneke Haitjema, Karin Vink, Thomas Gaakeer, Wil Raeven en Chris van den Berge. We spreken met drie leden van de werkgroep: Claudia Kneitz woont tien jaar in de wijk en heeft een zoon van 4,5 jaar. Hans Sepers woont er dertig jaar en heeft een kleindochter van drie jaar die regelmatig op bezoek komt en zich dan vermaakt op de speelplek. Kees Lassing woont 14 jaar in Biesbosch en heeft twee kinderen, van 17 en 13 jaar.

Veel plezier

'Dat veld wordt al generaties lang gebruikt'

Zij vertellen dat zij met veel plezier in de wijk wonen. Er is veel samenhang en er wonen veel gezinnen met kinderen. Minder te spreken zijn zij over de hoge snelheid waarmee sommige automobilisten door de wijk rijden en het afval dat op straat wordt achtergelaten. De leden van de werkgroep geven aan dat de maximumsnelheid in de wijk 30 kilometer per uur is, maar dat veel automobilisten harder rijden. Zij vrezen dat als de smalle straten binnen dit woonerf in de toekomst ook nog doorgaande wegen worden naar de plek van de zoeklocatie voor de woningen, de verkeersveiligheid met de extra toename van autoverkeer helemaal ver te zoeken zal zijn.

Een van de plekken waar de kinderen kunnen spelen is de groene speelplek aan de Griend. Er ligt een voetbalveld met twee doelen en er staan een paar speeltoestellen voor jonge kinderen.

Intensief gebruikt

Claudia, Hans en Kees vertellen dat de speelplek intensief wordt gebruikt door kinderen. Niet alleen door kinderen uit Biesbosch, maar ook door kinderen uit het nabijgelegen Duivendrecht. "Er wonen hier ook veel gezinnen met baby's en heel jonge kinderen. Er zal in de nabije toekomst behoefte aan speel- en sportplekken voor de jeugd blijven bestaan", aldus Claudia. "De speelvelden worden ook gebruikt door golfers en cricketspelers."

Even verderop ligt een tennisbaan die eveneens intensief wordt gebruikt. Op het moment dat wij er langslopen is een gezin uit het centrum van Diemen aan het tennissen. Claudia, Hans en Kees noemen de speelplek een groene oase van rust. Er staan prachtige bomen, er is veel groen, een waterpartij en ruimte om honden uit te laten. Volwassenen genieten soms op de bankjes van de rust en het uitzicht.

Hans geeft aan dat het verder verdichten van de wijk met woningen niet in verhouding staat met de 'verdichtingscijfers' van andere wijken. "Gepubliceerde cijfers over de wijken in de gemeente Diemen geven aan dat per rekeneenheid 'km2' de wijk Biesbosch nu al met ruim 3112 adressen per km2 bovenaan staat, terwijl bijvoorbeeld de wijk Buitenlust 2268 adressen per km2 heeft (beide wijken zonder hoogbouw) en Buytenstee in Diemen-Noord slechts 1198."

Bewoners vrezen dat de verkeersdruk in de wijk nog meer toeneemt

De leden van Werkgroep Biesbosch-Diemen benadrukken dat zij niet tegen de bouw van sociale huurwoningen zijn, maar dat zij de locatie aan Griend een slechte keuze vinden. De eventuele bouw van sociale huurwoningen op die plek zal niet alleen tot gevolg hebben dat er een fraaie groene speelplek verdwijnt, maar dat er nog meer mensen komen wonen en de verkeersdruk in de wijk alleen maar zal toenemen.

Generaties

Bas Dorman en zijn vrouw Rebecca groeiden op in de wijk. Zij beleefden er een prachtige jeugd met veel mogelijkheden om te spelen. Zij zijn getrouwd en ouders van twee zonen, die respectievelijk 15 en 12 jaar oud zijn. Zij wonen met veel plezier in de wijk Biesbosch. Bas: "Ik heb vroeger altijd met mijn vader op het veld gevoetbald en nu voetbal ik er met mijn zonen. Dat geldt voor veel mensen in deze buurt. Dat veld wordt al generaties lang gebruikt en mag dus niet verdwijnen."