Vrijdag vrij warm, aanhoudend onbestendig

Onder invloed van een complex lagedrukgebied, met verschillende kernen boven West- en Centraal Europa, blijft het weer ook deze week onverminderd wisselvallig. De structurele droogte is in onze regio getemperd met ruim 60 mm neerslag in de eerst decade (10 dagen) van juni, wat normaal is voor de hele maand. In grote lijnen verandert er nog weinig.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag wordt het bij een naar zuid tot zuidoost krimpende wind tijdelijk warmer. Het wordt 23 à 24 °C. De zon schijnt, maar er ontstaan stapelwolken met kans op een bui. In de nacht naar zaterdag volgt regen, mogelijk met onweer. In de ochtend kan het nog regenen. Later is het wisselend bewolkt met kans op een bui. Er staat een matige zuidwestenwind. Het wordt 21 °C. Zondag is het iets koeler bij 19 °C. Lokaal is een bui mogelijk. Er is ook zonneschijn.

Trend na het weekeinde

Vanaf maandag voltrekt zich, dankzij toenemende invloed van hoge luchtdruk, een overgang naar stabieler zomerweer. Er is meer zon en het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 20 en 25 °C. Midden volgende week kan het tijdelijk iets meer dan 25 °C worden.

Weetje

Op 1 juni startte de meteozomer. De lente was zacht. De gemiddelde temperatuur van de lente was 10.2 °C tegen 9.5 °C gemiddeld. Dat kwam vooral voor rekening van de zeer zachte april. Mei was koel en droog. Ook april was droog. Door de natte maart viel in de lente met 180 mm de normale hoeveelheid. Dankzij de zonnige april scheen de zon 580 uren tegen 500 normaal.